Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, şi preşedintele Klaus Iohannis, despre preşedinţia română a Consiliului Uniunii

România va avea un mandat dificil, cu multe iniţiative legislative şi dosare tehnice de finalizat, în cele şase luni cât va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii, au spus astăzi, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Klaus Iohannis. Au susţinut o conferinţă de presă comună, la Palatul Cotroceni, în care şeful executivului comunitar a declarat, din nou, că nu pot fi făcute compromisuri în privinţa statului de drept, iar un proiect privind amnistia şi graţierea ar fi un pas înapoi.

Cei doi au vorbit şi despre summitul de la Sibiu, din luna mai, ca despre un moment în care Uniunea va trebui să dea un semnal că renaşte şi vine cu noi strategii după plecarea Marii Britanii. Oana Bâlă a urmărit conferinţa de presă de la Cotroceni şi are detalii în radiojurnal:

Reporter: Preşedintele consideră că România este bine pregătită pentru exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi este de părere că următoarele şase luni vor fi dificile, dar interesante, ţara noastră urmând să obţină rezultatele dorite. Pe de altă parte, a declarat că statul de drept nu este o chestiune negociabilă şi a precizat că va rămâne la această opinie.

Klaus Iohannis: Discuţia pe legile justiţiei şi pe coduri din România este o discuţie complicată, care se poartă pe doi ani deja şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a duce această discuţie spre un final în conformitate cu aşteptările românilor,. cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi cu aşteptările exprimate de GRECO.

Reporter: La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru consens la nivelul clasei politice din România, pentru ca preşedinţia ţării noastre să fie una de succes, în contextul în care are loc într-un moment dificil pentru Uniunea Europeană.

Jean-Claude Juncker: Ar fi foarte bine ca în interiorul ţării acesteia, ţării dumneavoastră, să existe o atmosferă şi un spirit de consens care să permită tuturor ca Europa să avanseze. Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne şi nici nu putem să ne angajăm într-o polemică fără sens şi fără scop pentru că acest lucru va duce la multe probleme interne şi externe.

Reporter: Discuţiile de la Palatul Cotroceni s-au axat pe dosarele importante aflate pe agenda europeană, precum Brexit, cadrul financiar multianual, migraţia şi securitatea în vecinătate./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie