„Vestele galbene” au protestat ieri în Franţa, pentru a noua sâmbătă consecutivă faţă de politica preşedintelui Emmanuel Macron, care lansează peste două zile o dezbatere naţională într-o încercare de a aplana tensiunile sociale. Demonstranţii au fost mult mai numeroşi decât în ultimele două săptămâni, dar violenţele au fost mai puţine – după cum transmite din capitala franceză corespondentul Radio România, Daniela Coman, care a stat de vorbă cu câţiva nemulţumiţi.
Reporter: La Paris au fost peste 8.000 de „veste galbene” care, după ce au defilat trei ore prin capitală, s-au adunat în jurul Arcului de Triumf într-un cerc închis ermetic de maşini de poliţie blindate ale Jandarmeriei şi forţe de ordine gata să intervină. De data aceasta şi manifestanţii au avut o echipă de supraveghere cu banderole albe pe braţ care a avut rolul să-şi ţină oamenii sub control. Cei prezenţi la aceste proteste, care durează de două luni, par hotărâţi să le continue.
-: O să continuăm să protestăm până la vară şi, dacă trebuie, chiar mai mulţi ani. Şi nu doar Macron este problema, ci întregul sistem. Băncile au cumpărat tot. Suntem strânşi din toate părţile şi, dacă vom avea alte alegeri, nu sunt sigur că poporul va reuşi să ia puterea în mâinile lui.
-: Facem asta de aproape două luni şi aşteptăm răspunsuri concrete. Măsurile anunţate nu sunt suficiente. Sunt mai mult fictive. Noi vrem măsuri pe termen lung. Vom continua să manifestăm. Este felul nostru de a spune că suntem nemulţumiţi.
-: Să ne crească salariile, cel puţin. Muncim, dar am vrea să trăim decent din salariile noastre. Nu cer să fiu bogat, dar măcar să o pot duce până la sfârşitul lunii, să-mi permit să plec în vacanţă şi să-mi cumpăr ce-mi trebuie.
Reporter: Spre sfârşitul după-amiezei au început şi la Paris ciocniri între grupuri de manifestanţi şi poliţişti care au fost rapid anihilate cu tunuri de apă, lacrimogene şi fumigene. Incidente mai grave au avut loc la Bordeaux, Toulouse, Strasbourg, Marsilia, precum şi la Nîmes, unde un grup de bărbaţi a încercat să forţeze intrarea în sediul Prefecturii. Ministerul de Interne a anunţat că au fost reţinute peste 240 de persoane. Au fost înregistraţi şi răniţi, dintre care 22 se află în stare gravă, iar pentru alţi doi, prognosticul medicilor este rezervat. 80.000 de poliţişti şi jandarmi au fost scoşi în stradă pentru a ţine sub control manifestaţia „vestelor galbene”, iar promisiunea ministrului de interne că se va interveni cu fermitate a fost respectată./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 ianuarie)