2019. január 14

Húsz új elektromos vonat megvásárlására írt ki közbeszerzési pályázatot a Vasúti Reform Hatósága

A megvásárlandó járműveknek 160 km/h sebességet kell elérniük és legkevesebb 190 utas számára kell ülőhelyet biztosítaniuk. A vonatok vásárlásához szükséges pénzösszeget európai alapokból biztosítják. A hatóság tervei szerint a pályázatot január 28-án írják ki, a nyertes pályázatról pedig március elején döntenek. Ezt követően egyéb vasúti járművek beszerzésére is sor fog kerülni. A vásárlásra összesen 250 millió eurós keretösszeg áll a hatóság rendelkezésére. (Rador Hírügynökség)

Mától újraindulnak a személyvonatok Székelyhíd és Sarmaság között

A vasúti forgalom azt követően szűnt meg az említett szakaszon, hogy a járatokat üzemeltető magáncég bejelentette, hogy leállítja a járatait. A jövőben a Román Vasúttársaság (CFR) négy helyi járatú („Regio”) vonata fogja szállítani az utasokat a Bihar megyei Székelyhíd és Szilágy megyei Sarmaság között. (Rador Hírügynökség)

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) közleménye

A CNAS hivatalosan cáfolja azokat a nyilvánosságot kapott információkat, miszerint a jövőben az ártámogatott gyógyszerek kiváltása csak abban a helységben lenne lehetséges ahol az az egészségügyi intézmény működik, ahol a gyógyszert felíró orvos dolgozik. A részlegesen vagy teljes egészében ártámogatott gyógyszerek valamennyi olyan patikában kiválthatók, amelyeknek szerződése van a CNAS-al, illetve a gyógyszert felíró orvossal – áll a közleményben. Következésképpen az ártámogatott gyógyszereket nemcsak az orvos munkahelyén lévő helységben, hanem az egész megyében ki lehet váltani. Ugyanakkor a Honvédelmi, Közbiztonsági, Nemzetbiztonsági és Igazságügyi Egészségbiztosító Pénztárral (OPSNAŞ) szerződéses viszonyban álló orvosi rendelők, klinikák, kórházak által kibocsátott recepteket bármelyik olyan patikában ki lehet váltani, amelyiknek szerződése van a szóban forgó biztosító pénztárral. (Radio România Actualităţi)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tud egyezségre jutni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az ALDE-val

Ezt az NLP elnöke, Ludovic Orban jelentette ki tegnap a közszolgálati televíziónak adott interjújában. Mint ismeretes, az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Junker arra intette a romániai politikai erőket, hogy az elkövetkező hat hónapra, ameddig Románia ellátja az Európai Tanács elnökségét, tegyék félre belpolitikai vitáikat. Hivatkozott interjújában erre utalt a liberális pártelnök.

Ludovic Orban szerint az egyezség a kormánypártokkal Európa-ellenes lenne és tagadná az európai értékeket. Példaként Orban a PSD által kezdeményezett igazságügyi reformot említette. „Mi tiszteletben tartjuk a jogállamiságot és a PSD-nek az európai konszenzus útján kell járnia, amely tiszteletben tartja az európai értékeket” – fogalmazott Ludovic Orban. (Rador Hírügynökség)

Az Olténiai Energetikai Komplexum 3000 bányásza lépett sztrájkba

A vállalat és a szakszervezeti vezetők ma Bukarestben az Energiaügyi Minisztériumban találkoznak, ahol a tárca képviselői megpróbálnak egyeztetni a felek között. Az Olténiai Energetikai Komplexum vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkéntes munkabeszüntetés jóvátehetetlenül kihat az Országos Energetikai Rendszer működésére, ezért arra kérik az alkalmazottakat, hogy vegyék fel a munkát. Ugyanakkor a cégvezetés arról biztosította a szakszervezeteket, hogy továbbra is készek a párbeszéd folytatására, a felmerült nehézségek megoldása érdekében. A sztrájkoló bányászok a munkakörülmények javítását, megfelelő védőfelszerelések biztosítását, béremelést, a szabadnapokon vállalt túlórák magasabb bérezését és üdülőjegyek biztosítását kérik. A bányászok azt szeretnék, hogy a legalacsonyabb fizetés 4000 lej legyen. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador