Echipa națională feminină de fotbal a României a decolat în această dimineață spre China, unde va participa la ”Turneul celor 4 Națiuni”, alături de Coreea de Sud, Nigeria și țara gazdă.

Cu gândul la preliminariile Campionatului European din 2021 – meciuri care vor începe la final de august – româncele au pornit la drum în 2019 tocmai în îndepărtata Asie.

Fetele lui Mirel Albon au ”zburat” către China, acolo unde vor juca, la 17 ianuarie, contra Coreei de Sud, partida de debut din cadrul ”Turneului celor 4  Națiuni”, iar apoi la 20 ianuarie, în funcție de rezultatul primului meci, finala mare sau cea mică, la Centrul Sportiv Olimpic din Meizhou.

” Sperăm să avem rezultate pozitive și să începem anul cu dreptul. Nu am apucat să vedem cum joacă adversarii din China, încă nu ne-am strâns toate jucătoarele, dar vom afla informații despre echipele cu care ne confruntăm înainte de meciuri. Ne  bucură că jucăm cu formații pe care nu le întâlnim în orice context. Vom avea meciuri foarte puternice, dar este bine că avem multe jocuri amicale pentru că vrem să pregătim cum trebuie campania care va urma”  – Teodora Meluță, cea mai bună jucătoare a țării în 2018.

” Avem o deplasare lungă, ne așteaptă un turneu puternic, toate cele trei echipe sunt participante la Campionatul Mondial.  Avem obiective realiste, încercăm să ne ridicăm la nivelul adversarilor. Nu am la dispoziție întreg lotul, ne lipsesc cinci jucătoare importante, dar pregătim campania care urmează…vedem ce puncte slabe avem și încercăm să le facem să dispară, iar punctele forte să le menținem. Ne interesează doar calitatea jocului pentru că ne dorim să ajungem la un turneul final, acolo unde nu am ajuns cu senioarele niciodată” – Mirel Albon, selecționer naționala feminină de fotbal a României.

Fotbalistele din națională au recunoscut că sunt extrem de nerăbdătoare să ajungă în Asia. Teodora Meluță, desemnată cea mai bună jucătoare a țării în 2018, a mărturisit că nu va refuza nimic din aventura chineză și a precizat că va sta cu gura pe coechipierele ei. Nu doar pe teren, ci și în afara lui, pentru ca acestea să ”joace” rolul de fotografi.

”Sunt bucuroasă că merg în China și ajung să cunosc cultura lor. Sunt pretențioasă la mâncare, dar voi gusta tot ce au ei tradițional. Nu voi lăsa din mână telefonul, să pot să fac poze…dar, de fapt, fetele cred că vor fi fotografii mei” – Teodora Meluță, cea mai bună jucătoare a țării în 2018.

Se reunesc la Doha

”Tricolorele” nu au plecat în formulă completă în Asia, jfotbalistele care evoluează în străinătate urmând să li se alăture colegelor în Qatar sau chiar direct în China. Nu mai puțin de opt dintre ele joacă în străinătate, în campionatele din Spania, Suedia, Ungaria, Belgia, Danemarca sau Cipru.

” Este inedit că facem reunirea lotului în străinătate, la Doha  , cu unele dintre fete, și apoi în China…În februarie, când vom participa la Turkish Cup vom face la fel, reunirea în afara țării” – Mirel Albon, selecționer naționala feminină de fotbal a României.

Își fac calculele pentru EURO2021

Pentru fetele din naționala României urmează o perioadă extrem de încărcată, cu multe meciuri amicale, pentru a pregăti cum se cuvine campania de calificare la Campionatul European, acolo unde senioarele nu au ajuns niciodată.

În februarie ne aflăm adversarii din grupa pentru EURO2021, iar ”tricolorele” își doresc oponenți cât mai facili.

” După experiența pe care am avut-o în preliminariile pentru Campionatul Mondial, chiar nu mă interesează cu cine picăm din prima urmă valorică. Din a doua urnă nu aș vrea Belgia, ne-a învins greu și e o echipă incomodă. Portugalia a promovat din urna a patra în a treia, deci nu mai avem cum să jucăm cu ei..Putem câștiga cu oricine, dar și putem pierde cu oricine. Dacă avem lotul valid, ne luptăm cu șanse reale pentru calificarea la turneul final” – Mirel Albon, selecționer naționala feminină de fotbal a României.

Lotul convocat de selecționerul Mirel Albon pentru turneul din China:

Portari: Andreea Părăluță (Levante/Spania), Linda Kajtar (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc)

Fundași: Claudia Bistrian (Fortuna Becicherecu Mic), Melinda Nagy (”U” Olimpia Cluj), Teodora Meluță (”U” Olimpia Cluj), Brigitta Goder (ETO Gyori FC/Ungaria), Erika Gered (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Olivia Oprea (Zaragoza CFF/Spania)

Mijlocași: Claudia Pană (”U” Olimpia Cluj), Ștefania Vătafu (Anderlecht/Belgia), Andreea Voicu (Apollon Ladies/Cipru), Andrea Herczeg (Kungsbacka DFF/Suedia), Bianca Sandu (Diósgyőri VTK/ Ungaria), Maria Neacșu, Mihaela Ciolacu, Beatrice Tărășilă (toate ”U” Olimpia Cluj)

Atacanți: Mara Bâtea (”U” Olimpia Cluj), Florentina Olar (Fortuna Hjorring/Danemarca), Cristina Carp (”U” Olimpia Cluj)

sursa foto: stefan.gavan@sports-net.ro