Comunicat de presă – Ambasada Franței în România – Inițiativele românești inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile vor fi premiate pentru al doilea an consecutiv, în cadrul concursului „Orașul durabil”

Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) au lansat, joi, 16 ianuarie 2019, printr-o conferință de presă, a doua ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.

Evenimentul a avut loc în prezența doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, care a pus în evidență faptul că prima ediție a concursului a pus în lumină importanța pe care o acordă colectivitățile locale din România conceptului de „oraș durabil”, precum și prezența din ce în ce mai importantă a acestui subiect în dezbaterile politice și societale. În strânsă legătură cu provocările dezvoltării locale, noțiunea de „oraș durabil” contribuie pe de o parte la redefinirea orașului ca structura care respectă mediul, și pe de alta la o mai bună calitate a vieții oferită cetățenilor, precum și la o reflecție rațională asupra constrângerilor de mobilitate și proximitate cu care se confruntă locuitorii și autoritățile publice.

De asemenea, Ambasadoarea Franței a explicat că atât în Franța, cât și în România, problema tranziției ecologice este un subiect căruia i se acordă o atenție deosebită. „Orașul durabil” a devenit o prioritate pentru guvernul francez în urma acordurilor de la Paris din 12 noiembrie 2015, din cadrul Conferinţei Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP 21, în timp ce România a stabilit un cadru național pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG).

La rândul său, domnul Alexandru Aldea, președintele juriului concursului, Decan al Facultății de Inginerie în Limbi Străine a Universității Tehnice de Construcții din București, a subliniat importanța sprijinirii colectivităților teritoriale angrenate în această dinamică și promovării soluțiilor în jurul conceptului de „oraș durabil”. De asemenea, domnia sa a vorbit despre importanța parteneriatelor franco-române și a schimbului de experiență între cele două țări.

Doamna Adriana Record, director executiv al Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), a explicat, la rândul său, că în 2019 tematica economiei circulare, regenerarea urbană și avantajele competitive ale aglomerărilor urbane sunt oportunități care apropie experiențele românești de cele franceze, încurajând autoritățile locale românești sa participe la concursul „Orașul durabil”.

La eveniment au fost prezente și doamna Maria Dumitrescu și doamna Andreea Nachila, reprezentante ale Consiliului Județean Prahova, care au detaliat proiectul de gestionare integrată a deșeurilor, pe care l-au înscris la prima ediție a concursului „Orașul durabil”, din 2018, și care a fost desemnat câștigător la categoria „Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor”. Premiul a constat într-o vizită de studiu din Franța, pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților, experiență care a fost prezentată pe larg de cele două reprezentante ale administrației prahovene.

Pentru această a doua ediție a concursului, Ambasada Franței în România și partenerii săi invită toate autoritățile locale din România să trimită, înainte de 29 martie 2019, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din opt experți independenți. Patru colectivități vor primi o diplomă care va onora demersurile lor iar cel mai inovator proiect dintre cele patru va primi un premiu special – o excursie de studiu într-o comunitate de referință parteneră din Franța pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților.

Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „orașului durabil” : 1) gestionarea deșeurilor, eficacitate energetică și economie circulară; 2) mobilitate urbană; 3) apă și asanare; 4) reconversie urbană și reabilitarea patrimoniului.

Proiectele prezentate trebuie să se înscrie într-o viziune puternică asupra durabilității, care să permită, pe termen lung, concilierea exigențelor legate de mediul înconjurător și a celor de dezvoltare economică și socială. Juriul va evalua inițiativele locale și bunele practici care au permis o mai bună adaptare la schimbările climatice și au avut un impact pozitiv asupra calității vieții populației.

Dosarul de candidatură va trebui să cuprindă alături de formularul de candidatură (în limba franceză sau în limba română) :

– o prezentare a colectivității locale (în limba franceză sau în limba română)

– o prezentare detaliată a proiectului (în limba franceză sau în limba română)

– un buget detaliat al proiectului

O comunitate locală poate depune mai multe dosare de candidatură cu condiția ca acestea să se refere la categorii tematice diferite ale concursului. Toate detaliile despre acest concurs pot fi regăsite pe site-ul Ambasadei Franței: https://goo.gl/VWZP1t

Gabriela Dita

Chargée de communication

Service de presse de l’Ambassade de France en Roumanie

gabriela.dita@diplomatie.gouv.fr

tel: 021. 303.1020

mob : 0752 318539

facebook.com/France.Romania

twitter.com/FranceRomania

instagram.com/ambasadafrantei/

RADOR- 16 ianuarie