Parlamentul britanic decide dacă Theresa May rămâne prim-ministru, după ce ieri a fost respins acordul privind Brexitul

Parlamentul britanic decide, astăzi, dacă Theresa May rămâne prim-ministru, după ce ieri a fost respins acordul privind Brexitul. Şansele ca guvernul să primească vot de neîncredere par, însă, mici, după cum explică reporterul RRA la Londra, Dan Vasiliu.

Reporter: Membrii parlamentului vor dezbate moţiunea de cenzură în această după amiază, votul final urmând să aibă loc în jurul orei 21:00, ora României. Cel mai probabil premierul Theresa May va rămâne în fruncţie după ziua de astăzi, în condiţiile în care rebelii din Partidul Conservator au anunţat că de această dată o vor susţine la fel şi parlamentarii nord-irlandezi al căror vot poate să încline balanţa într-o parte sau alta.

În cazul în care va trece peste această moţiune, Theresa May a anunţat că va începe o serie de consultări parlamentare cu scopul de a găsi soluţii de compromis pentru acordul de retragere din UE, astfel încât acesta să poată fi votat de Parlament. Ea va putea reveni cel mai târziu luni în Camera Comunelor cu o altă propunere care să fie supusă votului. În cazul în care guvernul va cădea, conservatorii sau opoziţia vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a forma un nou cabinet care să fie votat de Parlament.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla vor fi organizate alegeri anticipate dar nu mai devreme de 25 de zile lucrătoare de la data moţiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Marea Britanie va cere o amânare a art.50 pentru a nu risca o ieşire din UE fără nici o înţelegere./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 ianuarie