2019. január 17

Az Alkotmánybíróság tegnap helyt adott a Képviselőház elnöke által benyújtott óvásnak és megállapította, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktus állt elő a Román Hírszerző Szolgálat és különböző állami intézmények közötti megállapodások aláírása révén

A közszolgálati rádió tudósítója, Diana Surdu elmondta, hogy a taláros testület szótöbbséggel hozta meg döntését, amelyiknek három pontja van. Az első a 2009. február 4-én megkötött együttműködési megállapodásra vonatkozó óvás elfogadásáról szól. A második pont a 2016. december 8-án megkötött megállapodásra vonatkozó óvás részleges elfogadásáról, illetve annak megállapításáról szól, hogy a Román Hírszerző Szolgálat fölötti parlamenti ellenőrzés nem volt megfelelő. A döntés harmadik pontja arra vonatkozik, hogy milyen jogi hatásai lesznek az első két pontba foglalt döntéseknek. Ezzel kapcsolatban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak, a bíróságoknak és a Legfőbb Ügyészségnek a hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy miként ellenőrzik a már letárgyalt, illetve folyamatban lévő ügyeket annak megállapítása érdekében, hogy sérültek-e a bíróságok hatáskörére, a kizárólagos illetékességükre, a nyomozó hatóság illetékességére vonatkozó törvényes rendelkezések. A tegnapi döntés végleges és általános érvényű. (Radio România Actualităţi)

A legfőbb ügyész úgy véli, hogy az ügyészség által lefolytatott bűnvádi eljárások az Alkotmánybíróság tegnapi döntése után is jogszerűnek minősülnek.

Augustin Lazăr szerint a bűnügyek kivizsgálása és a vádemelés kizárólag a Büntetőeljárási Törvénykönyv alapján történt. „Megállapodásokkal vagy azok nélkül, ha egy bíró megállapítja, hogy a nyomozati eljárás valamelyik eleme a törvénytelen volt, akkor azt az elemet semmisnek nyilvánítja, senkinek nem érdeke az, hogy hiába dolgozzon. Optimista vagyok a tekintetben, hogy a nyomozati anyagok ellenőrzése nyomán ezeket törvényesnek tekintik majd” – nyilatkozta Augustin Lazăr.

Mint ismeretes tegnap az Alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktus állt elő annak nyomán, hogy a Román Hírszerző Szolgálat együttműködési megállapodásokat kötött a Legfelsőbb Bírósággal, és a Legfőbb Ügyészséggel. A taláros testület a Legfelsőbb Bíróságnak, a bíróságoknak és a Legfőbb Ügyészségnek a hatáskörébe utalta annak eldöntését, hogy miként ellenőrzik a már letárgyalt, illetve folyamatban lévő ügyeket annak megállapítása érdekében, hogy sérültek-e a bíróságok hatáskörére, a kizárólagos illetékességükre, a nyomozó hatóság illetékességére vonatkozó törvényes rendelkezések. Jogi szakértők véleménye szerint a tegnapi döntés lehetőséget teremt arra, hogy egy sor letárgyalt, illetve folyamatban lévő büntetőügyet újratárgyaljanak. (Rador Hírügynökség)

Románia az Európai Tanács soros elnökeként támogatni fogja Szerbia csatlakozási törekvéseit az Európai Unióhoz

Ezt Oana Cristina Popa, Románia belgrádi nagykövete mondta tegnap azon a fogadáson, amelyet a román elnökség megkezdése okán tartottak. A nagykövet-asszony azt is elmondta, hogy az EU-bővítés a román elnökség kiemelt figyelmét fogja élvezni.

Az eseményen Oana Cristina Popa megállapította, hogy 2018 a Nyugat Balkán európai perspektívája megerősödésének az éve volt és Románia segíteni fogja ezeket az országokat abban, hogy előrelépjenek az európai integráció útján. (Rador Hírügynökség)

Közel egymillió gépjármű forgalmi engedélyét felfüggesztették

A törvény értelmében ugyanis a járművek kötelező műszaki vizsgája érvényességének lejárta után automatikusan felfüggesztik a forgalmi engedély érvényességét. Hasonló helyzet áll elő akkor, ha a jármű adásvételi szerződésének aláírását követő 90 napon belül nem történik meg a jármű átírása az új tulajdonos nevére.

A rendőrség adatbázisa naponta frissül és amennyiben valakit szabálysértésen érnek, azonnali hatállyal bevonják a gépkocsi forgalmi engedélyét és a rendszámot. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin