O parte dintre minerii de la Complexul Energetic Oltenia se află, în continuare, în grevă

O parte dintre minerii de la Complexul Energetic Oltenia se află, în continuare, în grevă, nemulţumiţi de mărirea salarială de doar 700 de lei, propusă de administraţia companiei. Între timp, Tribunalul Gorj a declarat greva ilegală. Corespondentul nostru, Răzvan Stoichiţiu, relatează.

Reporter: Răzvan Stoichiţoiu – Greva minerilor din Gorj continuă, în ciuda ofertelor făcute de administraţia Complexului Energetic Oltenia. Comisia mixtă de negociere a aprobat, pe lângă voucherele de vacanţă, o mărire de 700 de lei brut pentru muncitori. Oamenii vor o majorare mai mare, de cel puţin 1.600 de lei net, dar nu ca adaos, ci inclusă în salariul tarifar. Tribunalul Gorj a pronunţat, ieri, sentinţa judecătoarească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia. Conducerea companiei precizează că pierderile se cifrează la 15 miloane de lei pe zi, iar minerii care refuză să lucreze pot fi sancţionaţi disciplinar sau vor răspunde penal.

Reprezentanţii companiei transmit către salariaţii protestatari un apel la înţelegere, responsabilitate şi raţionament. Potrivit unor surse, Corpul de control al primului ministru va veni astăzi la Complexul Eenergetic Oltenia pentru a analiza situaţial, iar un reprezentant al Ministerului Energiei va negocia astăzi cu minerii. De asemenea, premierul a cerut, ieri, şi un plan de rezervă, dacă greva minerilor nu va înceta. Termocentralele funcţionează normal, dar stocurile de cărbune sunt aproape epuizate,iar în curând grupurile energetice vor fi oprite. O continuare a grevei poate să afecteze sistemul energetic naţional, pentru că în acaesată perioadă de iarnă, termocentralele pe cărbune asigură o bună parte din curentul electric consumat în România.

Realizator: În această dimineaţă, invitatul rubricii „Apel matinal”, de la ora 8:30, este directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie