2019. január 18

Viorica Dăncilă munkalátogatást tesz Izraelben

Viorica Dăncilă miniszterelnök munkalátogatáson van Izraelben, ahol Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Kormányközlemény szerint, a két miniszterelnök méltatta a kétoldalú kapcsolatokat és megvitatta az év első felére tervezett román-izraeli együttes kormányülés megszervezését. Viorica Dăncilă ismételten megerősitette, Románia eltökélt szándéka elmélyiteni az Izraellel fenntartott kacsolatokat, stratégiai, a kiber- és energetikai biztonság, orvostudomány, valamint kutatás és innováció terén. Az egyeztetésen szó volt Románia EU-elnökségéről is. Benjámín Netanjáhú a maga részéről kijelentette: „Fantasztikusak a kapcsolatok Izrael és Románia között és e látogatás nyomán még erősebbek lesznek”. Ugyanakkor azt kérte a román kormányfőtől, hogy járuljon hozzá az Izrael ellen irányuló EU-határozatok megszüntetéséhez, illetve azt, hogy Románia költöztesse át nagykövetségét Jeruzsálembe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Csökkent a korrupció az egészségügyben, a béremeléseknek köszönhetően

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség tanulmánya szerint csökkent a korrupció a rendszerben, a béremeléseknek köszönhetően, és a pánciensek elégedettebbek az orvosi szolgáltatások minőségével.Mint Gabriel Predica szakszervezeti alelnök elmondta, 2018 decemberében a páciensek 97%-a nyilatkozott úgy, hogy az orvosok, illetve az egészgügyi asszisztensek nem igényeltek tőlük pénzt, és csak 3%-a mondotta azt, hogy volt erre példa. „Elmondhatjuk, hogy a korrupció az egészségügyben mintegy 3%-os szinten van”, fűzte hozzá Gabriel Predica. A felmérés az Egészségügyi Minisztérium adatai alapján készült, amely az információkat a korházból kiutalt betegek sms-ben elküldött válasza alapján gyűjtötte össze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Videókamerákkal szerelik fel a mentőautókat

A mentóautók belső részét videókamerákkal látják el, nyilatkozta Gyulafehérváron, Raed Arafat, a Belügyminisztérium katasztrófaelháritási osztályának vezetője, megjegyezve, hogy a cél az egészségügyi káderek munkájának és a páciensek magatartásának felülvizsgálása.A videokamerákat úgy szerelik fel, hogy védelmezve legyen a páciens identitása.Raed Arafat szerint a videofelvételek hozzájárulnak az intervneció minőségének javitásához, a páciensek bizalmának növeléséhez és ahhoz, hogy a megfelelő procedúrát alkalmazzák.A videofelvételekhez való hozzáférés korlátozott lesz és bizonyos helyzetekben bizonyitékként használhatóak fel, hangyúlyozta a belügyi államtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A PNL felszólitotta a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra az idei költségvetés-tervezetet

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) felszólitotta a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra az idei költségvetés-tervezetet. Raluca Turcan liberális alelnök szerint a költségvetés hiánya nagy veszteségeket okoz minden állampolgárnak, mig a polgármesteri hivatalok és a megyei hatóságok emiatt nem tudnak befektetéseket végrehajtani. Mint hozzáfűzte, a PNL még az elmúlt év végén alternativ költségvetés-tervezetet nyújtott be. A Mentsük meg Romániát Egyesület (USR) is elégedetelnségének adott hangot amiatt, hogy még mindig nem készült el az idei költségvetés.”Jelenleg a román gazdaság a válság szélén áll, miközben az ország magas kamatokkal járó kölcsönöket vesz fel Európában”, mondotta Dan Barna, az USR elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A tavaly a legjobb évét zárta a Dacia autógyár

Eddigi legjobb évét zárta tavaly a Renault csoporthoz tartozó Dacia autógyár, amely 2018-ban az előző évinél 7 százalékkal több, összesen 700 798 gépkocsit értékesített.A cég pénteki közleménye szerint az export 5,5 százalékkal nőtt. A legyártott gépkocsik közül 511 ezret Európában értékesítettek, ezzel a Dacia a 14. helyre jött fel az európai autógyártók rangsorában, és jelenleg 2,9 százalékos részesedése van az európai autópiacon, ami 0,27 százalékpontos növekedés a 2017-es eredményhez képest. Rekord számú Daciát értékesítettek tavaly Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Belgiumban.A hazai piacon 54 593 Dacia márkájú gépkocsit értékesítettek, 26 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Rozália Gănciulescu