Oraşul Matera din sudul Italiei, capitală culturală europeană, şi-a lansat programul de manifestări

Oraşul Matera din sudul Italiei, capitală culturală europeană împreună cu oraşul bulgar Plovdiv, şi-a lansat, aseară, programul de manifestări. Matera este printre cele mai vechi aşezări din lume locuite fără întrerupere şi, totodată, unul din cele mai spectaculoase oraşe italiene, cu locuinţele şi bisericile sale săpate în stâncă. Elena Postelnicu relatează.
Reporter: În ciuda ploii și a frigului de afară, 3.300 de persoane au asistat, aseară, la ceremonia de inaugurare a anului în care Matera, orașul din piatră, deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prezentatorul Gigi Proietti a subliniat, în deschiderea evenimentului, că speră ca din acest oraș din sud să ajungă un mesaj la liderii europeni.
Gigi Proietti: Toți sunt preocupați de globalizare. Eu aș spune că ar putea funcționa și mai bine dacă s-ar pleca de la globalizarea culturilor. Poate așa s-ar ajunge la o Europă diversă și nouă.
Reporter: Despre această zi importantă și de orgoliu pentru Matera, pentru Italia și chiar pentru Europa, care astfel demonstrează că știe să recunoască și să valorizeze culturile sale, a vorbit în discursul său și preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.
Sergio Mattarella: Cultura constituie țesutul conjunctiv al civilizației europene. Nu cultura celor puțin, nu cultura care marcheză inegalitatea cunoașterii, și, prin urmare, a oportunităților, ci cultura care include, care generează solidaritate și care mișcă locurile din rădăcinile istorice.
Reporter: Ceremonia s-a încheiat cu focuri de artificii și pe muzic celor 2.019 muzicieni din cele 130 de localități ale regiunii Basilicata și din foste capitale europene ale culturii./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie