Risc mare de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor montane

Salvamontiştii fac în continuare apel la iubitorii muntelui să se echipeze corespunzător pentru activităţile la care participă. În plus, este risc mare de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor montane. În Masivele Făgăraş, Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu, riscul de avalanşă este de gradul 4 din 5. Cel mai mare strat de zăpadă din ţară – 2,17 metri – se găseşte la Cuntu, în timp ce la Bâlea Lac omătul măsoară doi metri. Potrivit corespondenţilor noştri, este risc de avalanşă şi în Munţii Rodnei, unde stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri. O situaţie similară se înregistrează şi în Carpaţii Orientali – Munţii Călimani şi Gurghiu. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în zone neamenajate, iar dacă, totuşi, decid să o facă, ar trebui să anunţe Serviciul Salvatorilor Montani, atrage agenţia şeful Salvamont Mureş, Kovacs Robert.
Kovacs Robert: Nu recomandăm ieșirile în zona montană fără echipament adecvat. Asta înseamnă schi de tură, sau rachete de zăpadă, sau eventual, dacă vrem să mergem motorizat, atunci cu snow-mobile. Dar în niciun caz fără aceste echipamente, fiindcă este foarte, foarte greu să înaintăm în zăpadă atât de mar,e și s-ar putea să să avem accidentări. Deci, cel mai indicat, dacă nu avem aceste echipamente în dotare, să ieșim în zone amenajate, cum ar fi, de exemplu, pârtia de schi din Sovata.
Realizator: Şeful Salvamont Mureş a mai precizat că, din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi până acum, salvatorii montani au intervenit în 34 de cazuri, în care au fost implicate 65 de persoane./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie