Donald Trump este în pericol de a fi demis din funcție

Peste o lună, procurorul independent Robert Mueller, însărcinat cu cercetarea presupuselor legături dintre preşedintele american şi guvernul rus își va depune raportul în congresul Statelor Unite. Deşi Mueller a refuzat să dea detalii despre ancheta pe care o conduce, presa americană a intrat în posesia unor informaţii, care – potrivit opiniei specialiştilor – pot să conducă la demiterea lui Donald Trump.

Se bănuiește că preşedintele american i-ar fi ordonat fostului său avocat Michael Cohen, să mintă în faţa congresului Statelor Unite. Dacă acest lucru este adevărat, atunci această faptă – potrivit juriştilor – întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de împiedicarea activităţii justiţiei, şi poate să genereze o procedură de tragere la răspundere a preşedintelui (impeachment), care poate să se soldeze cu demiterea preşedintelui.

Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani le-a spus prietenilor săi că este îngrijorat din cauza primului raport al lui Mueller referitor la faptul dacă preşedintele a împiedicat sau nu activitatea justiţiei, raport care în opinia sa va fi unul „groaznic” – scria publicaţia Vanity Fair săptămâna trecută. La numai o zi după apariţia acestor informaţii, portalul BuzzFeed a publicat un aricol potrivit căruia Mueller are dovezi că Trump i-a ordonat personal lui Cohen să mintă în faţa comisiilor Congresului în legătură cu negocierile privind turnul proiectat în Moscova. Potrivit portalului, dovezile obţinute de echipa lui Robert Mueller, reprezintă declaraţii de martor ai angajaţilor lui Trump, precum şi mesaje transmise prin e-mail-uri, sms-uri şi alte documente. Confruntat cu aceste dovezi, Cohen a recunoscut că a primit ordin de la preşedinte, să mintă în faţa congresului.

Specialişti în drept au opinat că dacă informaţiile publicate de BuzzFeed sunt adevărate, atunci Donald Trump a comis o infracţiune. Potrivit legii, nu doar dezinformarea Congresului constituie infracţiune, dar şi influenţarea cuiva să depună mărturie mincinoasă. Pe baza acestui fapt se poate declanşa procedura de demitere a preşedintelui. Primul care a confirmat această părere este candidatul lui Trump pentru funcţia de ministru al justiţiei, William Barr. Cu ocazia audierii sale în faţa congresului a răspuns cu ”da” la întrebarea dacă reprezintă o împiedicare a activităţii justiţiei încercarea preşedintelui de a determina pe cineva să mintă în calitate de martor. De altfel Barr anul trecut a formulat o notă pentru Ministerul Justiţiei în care a opinat că în cazul în care preşedintele încearcă să influenţeze pe cineva în sensul ca acesta să dea o mărturie mincinoasă, atunci se poate declanşa împotriva sa procedura de impeachment, şi imunitatea prezidenţială în acest caz nu poate să împiedice procedura. El a adăugat că au existat precedente în cazul acestor proceduri declanşate împotriva lui Richard Nixon şi Bill Clinton.

Michael Cohen a recunoscut în luna decembrie a anului trecut că a minţit în faţa Congresului în ce privește problemele de afaceri ale lui Trump în Rusia. El a adăugat că mai mulţi colaboratori ai lui Trump ştiau acest lucru, dar nu au făcut nimic. Atunci însă nu existau dovezi care să ateste că fostul avocat a procedat aşa la ordinul preşedintelui. Cohen a declarat în faţa Congresului că negocierile comerciale privind ridicarea turnului Trump în Moscova au fost suspendate încă din ianuarie 2016, înaintea prealegerilor din Iowa, ceea ce este considerat startul neoficial al campaniei electorale. După cum este cunoscut, Donald Trump a dorit să ridice la Moscova un zgârie-nori, care urma să fie cea mai înaltă clădire din Europa. De altfel, Trump a negat atât înainte cât şi după alegeri că ar avea vreun interes de afaceri în Rusia. Şi copiii acestuia au încercat să se ţină departe de această investiţie. Fiul preşedintelui, Donald Trump Jr. a declarat în faţa Congresului că ştie foarte puţin despre negocierile lui Cohen cu partea rusă. Potrivit articolului din BuzzFeed însă, atât Trump, cât şi copiii săi au primit informaţii detaliate privitoare la proiectul rusesc până în vara anului 2016. Aceștia au cunoscut inclusiv faptul că Michael Cohen poartă tratative despre construcţia cu funcţionari din guvernul rus.

După apariţia articolului din BuzzFeed, politicieni de vârf ai Partidului Democrat, cum sunt Eric Holder, Adam Schiff, Ted Lieu au semnalat pe paginile lor de Twitter, că vor iniţia o comisie de anchetă pentru a verifica informaţiile apărute în presă şi dacă acestea se vor confirma, atunci vor declanşa procedura de impeachment.

Székely Ervin, Rador