Concurs de istorie pe tema Unirii Principatelor Române

La Slobozia, în judeţul Ialomiţa, se desfăşoară, pentru al 9-lea an consecutiv, un concurs de istorie pe tema Unirii Principatelor Române. Competiţia va începe la ora 14:00. Cu mai multe informaţii este acum în direct corespondenta noastră Clementina Tudor. Bună dimimneaţa!

Reporter: Clementina Tudor – Bună dimineaţa! Concursul se desfăşoară între echipajele claselor a IX-a de la Colegiul Naţional „Mihai Vitezul” din Slobozia, iar câştigătorii se decid, de cele mai multe ori, la baraj, cu întrebări suplimentare din pagina de istorie naţională şi locală. Ialomiţa este un reper în domnia lui Cuza, prin trei locuri în care poposea: conacul Manasia, unde locuia familia Obrenovici, conacul de la Broşteni, unde trăia Evangehlie Zappa, întemeietor al Academiei Române, şi Maia – moşia lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al României moderne.

După recunoaşterea deplină a unirii Principatelor Române de către marile puteri, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat, la 22 ianuarie 1862, pe Catargiu cu formarea primului guvern unitar al ţării. În calitate de prim-ministru, Barbu Catargiu înaintează spre dezbaterea Adunării Legislative un proiect de lege agrară, care prevedea împrorpietărirea cu câte trei pogoane de fiecare familie ţărănească. Împotrvia lui s-a ridicat întreaga opoziţie, iar pentru crezul său, Barbu Catargiu a fost asasinat sub clopotniţa de la Mitropolie. Puţin sunt cei care ştiu că primul prim-ministru al României moderne a fost înmormântat la Maia, în biserica ridicată de familia lui, unde îşi doarme somnul de veci.

Realizator: Mulţumim, Clementina. Şi la Sibiu va fi organizat, astăzi, un simpozion dedicat aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul este programat la Cercul Militar. Va fi dezvelită şi o placă „România Centenar” în faţa clădirii Rectoratului Universităţii „Lucian Blaga”, iar manifestările se vor încheia cu Hora Unirii, la monumentul „Ostaşului din toate timpurile” – transmite corespondenta noatră Carmen Vulcan./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie