La ceremonia semnării Tratatului de la Aachen a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au semnat astăzi un nou tratat bilateral între ţările lor. La ceremonie a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, ca reprezentant al ţării ce asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Corespondenţă din Aachen – Reporter: Oana Bâlă – Ceremonia semnării Tratatului de la Aachen are o semnificaţie deosebită, atât pentru cooperarea bilaterală franco-germană, cât şi pentru viitorul UE – a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că documentul reflectă angajamentul celor două ţări pentru consolidarea proiectului european. Şeful statului a dat asigurări că România va rămâne alături de Franţa şi Germania, în atingerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, este de părere că forţa coeziunii se va dovedi mai puternică decât diferenţele de viziune cu privire la ritmul şi direcţia de dezvoltare ale ţărilor membre. În opinia sa, victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat.

Şeful statului a amintit şi de Summitul informal de la Sibiu din luna mai, care trebuie să genereze un mesaj comun ce vizează o Uniune puternică, incluzivă, coezivă şi pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. La rândul lor, cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au subliniat în discursurile lor, importanţa acestei zile pentru prietenia franco-germană, precizând că Tratatul de la Aachen pune bazele cooperării viitoare într-o Europă care se confruntă cu multe provocări. La ceremonie au mai fost prezenţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie