Din cauza ninsorilor abundente, Ministerul de Externe a emis mai multe atenţionări de călătorie

Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – Mai multe ţări din Europa se confruntă cu ninsori abundente, vânt puternic şi polei. Aceste fenomene afectează în primul rând transporturile, motiv pentru care Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis mai multe atenţionări de călătorie.
Reporter: Costi Dumăscu – În Ucraina a fost emis un cod galben, valabil astăzi şi mâine, în regiunile centrale şi nord-estice ale ţării, pentru căderi semnificative de precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi intensificări ale vântului. Stratul de zăpadă va ajunge, în unele locuri, până la 20 de centimetri. În alte zone, ninsoarea se va transforma în ploaie, ceea ce va determina apariţia poleiului. În aceste condiţii, Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina să-şi ia toate măsurile necesare. În situaţii speciale, ei pot contacta telefonic Ambasada României la Kiev sau consulatele ţării noastre la Cernăuţi, Odessa şi Solotvino.
Vreme rea şi în Marea Britanie, unde este posibil ca în unele aeroporturi să se înregistreze întârzieri sau chiar anulări de zboruri.
În Franţa meteorologii au instituit o avertizare încă şi mai severă: este cod portocaliu de ninsoare şi polei în nordul şi centrul ţării, iar patru departamente din sud-est sunt sub cod portocaliu de avalanşe. Pe diferite porţiuni ale şoselelor din zonele afectate de ninsori circulaţia este deja îngreunată. Se recomandă cetăţenilor români să consulte situaţia drumurilor pe paginile internet care oferă informaţii în timp real./gpodea/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 ianuarie)