Revista presei internaţionale – 23 ianuarie

A început la Davos, în Elveţia, Forumul Economic Mondial, cu tema „Globalizarea 4.0”, anunţă presa internaţională. Printre cele mai notabile absenţe sunt Emmanuel Macron, Donald Trump şi Theresa May, remarcă Jornal Economico. Fără Donald Trump şi Xi Jinping, noul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, va fi vedetă la Davos, titrează Diario de Noticias. Un nou record de avioane private care aduc 1.500 din circa 3.000 de participanţi, se înregistrează la Forumul din acest an, notează Le Monde. Cu 200 mai multe avioane private decât în anul precedent, un paradox dat fiind că tema schimbărilor climatice a fost plasată între cele mai mari riscuri pentru economia mondială de către participanţii la Forum, potrivit unui sondaj publicat recent de organizatori, ironizează Le Monde. Cercetătorul britanic David Attenborough, cu o impresionantă carieră în domeniul ştiinelor naturii, le-a spus liderilor politici şi economici ai lumii prezenţi la Davos că omenirea trebuie să coopereze pentru a proteja planeta, elaborând soluţii practice, citează Newsweek.
La Aachen, Germania şi Franţa au semnat un acord pentru a da un nou impuls bilateral Uniunii Europene, anunţă France24.
Un pact de prietenie pentru lideri în primejdie, titrează Liberation şi explică: Macron şi Merkel, ambii slăbiţi, semnează noul tratat care, simbolic, reafirmă principiile solidarităţii, dar eludează probleme europene importante. Sarcastic, Frankfurter Allgemeine Zeitung publică pe prima pagină o cască militară prusacă, însoţită de comentariul ‘Cine ar fi crezut?. Criticii susţin că acest nou tratat este lipsit de substanţă, iar o renaştere a alianţei franco-germane riscă să sperie statele membre din Est, menţionează BBC. Acest tratat îl va completa pe cel semnat la 22 ianuarie 1963 de Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, face o incursiune în istorie Il Giornale. Ziarul italian reţine că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat pozitiv iniţiativa, avertizând totuşi asupra eventualelor riscuri. „O mai mare colaborare a ţărilor individuale nu ar trebui să ţină locul unei cooperări europene ca un întreg”, a spus Tusk, citat de Il Giornale. Diviziunile interne din UE sunt mai slabe decât presiunile externe care îi ţin uniţi pe membrii săi, opinează Financial Times. Cele 27 de naţiuni au un puternic interes comun de protejare a pieţei lor unice, şi acest obiectiv strategic devine din ce în ce mai pronunţat, într-o lume definită de două superputeri, SUA şi China.
În privinţa Brexit, UE avertizează că o ieşire a Regatului Unit fără un acord impune necesitatea unei noi infrastructuri, scrie The Independent. În acelaşi timp, la Londra, laburiştii pledează pentru un vot în Camera Comunelor pe tema unui al doilea referendum, constată The Guardian. În plan financiar, lira sterlină a devenit mai atractivă pentru unii investitori, care pariază pe posibilitatea extinderii negocierilor pentru Brexit sau pe un al doilea referendum, scrie The Wall Street Journal. Obligat să prezinte un ‘plan B’, premierul Theresa May s-a mărginit să le declare parlamentarilor că va încerca să le smulgă noi concesii europenilor, notează Le Figaro. Partida de poker pe tema Brexit intră în faza cea mai fierbinte, crede Le Point. Theresa May nu vrea să se lase cuprinsă de pesimism şi, pentru a-i mai îmbuna pe parlamentarii reticenţi, promite să-i asocieze mai strâns la negocierea acordului privind viitoarele relaţii dintre Londra şi Bruxelles, după sfârşitul perioadei de tranziţie, observă Le Point. Totuşi, un europarlamentar scoţian eurosceptic, neimpresionat de recentele afirmaţii ale premierului britanic, crede că May nu are niciun plan B şi, de fapt, niciun plan, în general. Are doar un plan T, pentru Titanic, conchide el, citat de The Independent.
La Moscova, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Japoniei, Shinzō Abe, au discutat probleme legate de Tratatul de Pace, partea niponă declarându-se gata să depună eforturi pentru ca acest an să devină unul dinamic între Japonia şi Rusia, citează Ria Novosti. Ca parte a demersurilor de întărire a încrederii reciproce dintre Tokyo şi Moscova, Abe şi Putin caută şi căi de stimulare a activităţilor economice comune în insulele disputate, scrie The Japan Times. Pe viitor, adaugă ziarul nipon, cele două ţări ar putea include într-un preconizat tratat o clauză care să garanteze că ele nu vor adopta politici militare ostile una faţă de cealaltă, însă unii oficiali japonezi sunt reticenţi, întrucât o asemenea prevedere ar putea restricţiona activităţile alianţei de securitate dintre Japonia şi SUA.

Cristina Zaharia