Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Amalia Bojescu
Realizator: Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, cu puţin timp în urmă, la Bruxelles, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic şi Social European. Este prima dată când o ţară care deţine preşedinţia semestrială îşi face cunoscute reperele mandatului în acest organism consultativ al Uniunii Europene.
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre responsabilitatea ţării noastre la preşedinţia Consiliului UE, precizând că este important să fie ascultată vocea cetăţenilor europeni cu privire la direcţia UE, care va fi stabilită la summitul de la Sibiu. Şeful guvernului român a punctat priorităţile României, cu accent pe valorile europene comune: coeziune, reducerea decalajelor dintre regiuni. Atenţie deosebită va fi acordată întăririi politicii de apărare şi de securitate, dar şi migraţiei. Se doreşte, totodată, consolidarea pieţei interne, promovarea securităţii cibernetice şi protejarea cetăţenilor în spaţiul virtual. Reuşita unei preşedinţii depinde de angajamentul tuturor factorilor politici, mai spunea Viorica Dăncilă, care a adăugat că România şi-a propus în acest mandat să avanseze pe dosare care reprezintă interes pentru cetăţeni. Unul dintre acestea este cel legat de bugetul multianual, care să sprijine politicile de coeziune, dar şi politica agricolă comună:
Viorica Dăncilă: Viitorul buget multianual va trebui să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor următorilor şapte ani, într-un echilibru între politicile generatoare de creştere şi convergenţă, precum politica de coeziune şi politica agricolă comună şi răspunsul la noile provocări, precum migraţia, securitatea sau apărarea.
Reporter: Reprezentanţii Consiliului Economic şi Social European au salutat angajamentele şi priorităţile României. Unii reprezentanţi şi-au arătat însă îngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept în România şi independenţa justiţiei. Premierul român a dat asigurări că în România, statul de drept este respectat, la fel şi drepturile omului. Mai preciza Viorica Dăncilă că guvernul nu a avut nici un fel de interferenţă în justiţie şi a subliniat că dezinformarea şi ştirile false afectează imaginea României./dsirbu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie)