Şedinţa de guvern

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Încheiem o săptămână în care România a dovedit că este un partener de încredere al Uniunii Europene şi că îşi îndeplineşte cu succes rolul în cadrul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Mă bucur să anunţ că în cadrul trialogului de ieri, preşedinţia română a obţinut un acord politic provizoriu între Consiliu şi Parlamentul European, pe o directivă extrem de importantă pentru toţi cetăţenii europeni. Este vorba despre directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor şi îngrijitorilor. Acest acord, care urmează să fie agreat de către statele membre, va îmbunătăţi accesul părinţilor şi al îngrijitorilor pe piaţa muncii şi va introduce o serie de standarde minime la nivelul întregii comunităţi europene în ceea ce priveşte concediul de creştere a copilului, concediul de paternitate sau concediul pentru îngrijitori.
Tot în această săptămână, miniştrii noştri au prezentat în comisiile Parlamentului European priorităţile preşedinţiei române. Am dovedit încă o dată că avem o echipă profesionistă, care ştie ce are de făcut şi care este angajată să avanseze în toate dosarele importante pentru proiectul european. Un punct important al vizitei la Bruxelles l-a reprezentat întâlnirea cu Comitetul Economic şi Social European. Am ţinut să fiu primul premier al unei ţări care deţine preşedinţia rotativă şi care participă la o astfel de dezbatere, pentru a sublinia importanţa pe care o acordăm dialogului social. De asemenea, România este un partener responsabil, care şi-a îndeplinit şi va continua să îşi îndeplinească angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu secretarul general al NATO, am abordat o serie de teme precum coeziunea şi cooperare între statele membre, în faţa noilor provocări de securitate, dar şi asigurarea unui rol mai proeminent al Uniunii Europene la nivel global. Am constatat cu mândrie că eforturile României sunt apreciate de partenerii NATO. Secretarul general a subliniat atât în cadrul întâlnirii avute, cât şi public, faptul că România este un aliat solid şi foarte bine apreciat, care a contribuit la întărirea securităţii comune. Ca de fiecare dată când am fost la Bruxelles, am continuat întâlnirile cu liderii grupurilor politice, intenţia noastră în calitate de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene fiind de a coopera deschis şi constructiv cu toate forţele politice din cadrul Parlamentului European, pentru o Europă unită şi puternică. Aşadar, încheiem o săptămână în care Guvernul României s-a prezentat la Bruxelles cu demnitate şi profesionalism. Trebuie însă să remarc cu mâhnire două aspecte./ilixandru/avladucu
Ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva ţării noastre, alimentată de oameni politici români, mergând până la cel mai înalt nivel. Acest lucru este inacceptabil! Ca prim-ministru, am considerat că am obligaţia să spun adevărul despre ţara mea, în faţa oficialilor europeni. Am dat asigurări, în toate întâlnirile pe care le-am avut, că guvernul va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care constituie fundamentul construcţiei europene. respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, apărarea statului de drept şi asigurarea independenţei justiţiei sunt în centrul preocupărilor noastre. Însă, n egală măsură, am transmis cu fermitate că cetăţenii români trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european. Curtea Constituţională a constatat că au fost folosite practici în afara cadrului legal, care au viciat actul de justiţie, iar această situaţie trebuie îndreptată. Aşa cum spunea şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drepturile cetăţenilor nu sunt negociabile, iar în această materie nu sunt acceptate compromisuri.
Al doilea aspect este legat de menţinerea situaţiei incerte la nivelul Ministerelor Dezvoltării şi Transporturilor. Guvernul a respectat toate procedurile legale, iar acest blocaj este nejustificat.
În consecinţă, îi solicit preşedintelui României ca în virtutea prerogativelor constituţionale pe care le are, de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să semneze decretele de numire pentru ca activitatea celor două ministere să se desfăşoare cât mai eficient.
Continuăm să acordăm atenţia cuvenită proiectelor de infrastructură în sectorul gazelor naturale, pentru ca obiectivul nostru este să creştem siguranţa livrărilor de gaze şi să reducem dependenţa energetică prin diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare. Faptul că ieri au fost semnate două contracte de finanţare între Transgaz şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de 138 de milioane de euro, reprezintă o premisă solidă că proiectele strategice în domeniul infrastructurii energetice vor fi realizate la termenele stabilite. La sfârşitul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate în cadrul şedinţei de guvern de astăzi. Vă mulţumesc./avladucu