Platformă digitală pentru studierea Holocaustului

Evenimente speciale, dedicate memoriei victimelor Holocaustului au avut loc ieri în mai multe oraşe din ţară şi străinătate, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 27 ianuarie 1945 a fost data la care au fost eliberaţi prizonierii din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Teatrul Evreiesc de Stat, Institutul Cultural Român, Şimleul Silvaniei – judeţul Sălaj, au fost doar câteva din locurile în care s-a comemorat această zi. În Sălaj a fost lansată şi o platformă online, concepută ca un instrument de învăţare a acestui subiect.
Reporter: Adrian Lungu – Platforma este funcţională şi va permite predarea şi explicarea Holocaustului în şcoli din şase state europene, a declarat pentru Radio România Actualităţi, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Daniel Stejerean.
Daniel Stejerean: În cadrul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului lansăm o platformă educaţională, o platformă online care a fost concepută în urmă cu trei ani de zile, iar acum avem materialele gata. Este o platformă care se bazează pe interviuri cu supravieţuitori ai Holocaustului din fiecare ţară parteneră. Am creat această platformă bazată pe aceste interviuri. Supravieţuitorii Holocaustului din ţările partenere au fost intervievaţi. Pe baza interviurilor au fost create câteva exerciţii care să-i ajute pe profesorii de istorie şi de ştiinţe sociale în momentul în care ei predau problematica Holocaustului la clase.
Reporter: Programul a continuat cu rugăciuni şi mesaje pentru tânăra generaţie din întreaga lume.
Dan Has, preşedintele comunităţii evreilor din Zalău: Transmitem tinerei generaţii ca această pată neagră care a pătat Globul pământesc, această ruşine a omenirii numită Holocaust să nu mai se repete în niciun colţ al lumii, în nicio ţară, cu nicio etnie.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul României au transmis ieri mesaje în care au reafirmat angajamentul ţării noastre de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 ianuarie)