Meteorologii susţin că fenomenul ploii îngheţate are legătură directă cu schimbările climatice, care influenţează tot mai vizibil şi ţara noastră. Ei afirmă că ne vom întâlni tot mai des cu acest fenomen, care poate deveni un pericol serios pentru vegetaţia din România. Specialiştii spun că fenomenul a apărut şi în trecut, cum ar fi în perioada anilor 1990, însă nu ne amintim de el pentru că intensitatea a fost scăzută, iar stratul de gheaţă depus pe copaci era destul de subţire. Ceea ce este, însă, nou este frecvenţa şi intensitatea cu care apare. Aşa se face stratul de ghiaţă de la sol şi de pe copaci este, de la an la an, tot mai mare. Este un efect direct al schimbărilor climatice.
Roxana Bojariu, şeful Departamentului de Climatologie de la ANM: „Avem o cantitate sporită de vapori de apă in atmosferă, datorită încălzirii globale. Or, această cantitate sporită bine înţeles că va contribui la depuneri mai serioase de gheaţă atunci când avem de-a face cu condiţiile acestea speciale. Pe de altă parte, avem de-a face cu o migrare spre zona nordică a zonelor în care ploaia îngheţată devine din ce în ce mai importantă, dacă privim la nivel global”. Până acum, fenomenul nu a fost un pericol pentru agricultură sau pomicultură, însă cum intensitatea şi frecvenţa creşte, el va pune probleme în viitor.
Roxana Bojariu: „Deja se observă, din cauza încălzirii globale, o declanşare mai rapidă a ciclului de vegetaţie şi, atunci, dacă pe această declanşare mai rapidă a ciclului de vegetaţie, cu apariţia mugurilor, chiar a frunzelor, avem episoade de ploaie îngheţată, evident că pagubele asupra pomilor fructiferi sunt mari”./lbadiu/vdraguta

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie)