Cei care îl considerau doar un fruct tropical urât mirositor vor trebui să-şi schimbe părerea, deoarece «J-Queen», o varietate rară de durian care creşte în copaci odată la trei ani, a fost vândut în Indonezia pentru suma de 14 de milioane de rupii (aproximativ 875 euro). În Asia, durianul este considerat o adevărat delicatesă, iar noul tip devine astfel unul dintre cele mai scumpe fructe din lume.
Salariul mediu lunar în Indonezia este de aproximativ 160 de euro şi pentru a cumpăra un singur «J-Queen», un cetăţean ar trebui să lucreze cel puţin 5 luni. Aceste fructe care au un gust asemănător ‘untului de arahide’ au fost expuse în centrul comercial Plaza Asia din Tasikmalaya, un oraş din provincia Java de Vest, şi potrivit mass-mediei locale, cel puţin două exemplare ar fi fost deja vândute.
Creatorul fructului «J-Queen» este Aka, un student indonezian în vârstă de 32 de ani originar din Tasikmalaya, care a încrucişat două soiuri de calitate superioară provenite din diferite părţi ale Indoneziei. «J-Queen» are formă rotundă şi este de culoare galbenă: ‘Intenţia mea a fost cea de a îmbunătăţi produsele agricultorilor creând durieni de calitate superioară – a mărturisit Aka site-ului local Tribunnews”. Cu toate acestea, există şi persoane care nu au întâmpinat cu entuziasm lansarea produsului, cum ar fi mulţi fermieri din insula Java, care susţin că nu au auzit niciodată de acest soi unic: „Montong şi Kumbokarno, cele mai bune două soiuri de durian cunoscute până acum nu depăşesc preţul de 200.000 de rupii (12 euro)”, spun protestatarii. www.corriere.it /cpaunel