2019. január 31

Az Európai Unió külügyminisztereinek bukaresti kötetelen találkozója

Az EU-külügyminiszterek bukaresti kötetelen találkozójának napirendjén szerepel a Keleti Partnerség, valamint a venezuelai, a sziriai és a kinai helyzet megvitatása. Románia arra törekszik, hogy az Európai Unió továbbra is forditson figyelmet a keleti szomszédországokra. Diplomáciai források szerint, a bukaresti hatóságok egyik célja az, hogy az EU román soros elnökségének befejezéséig egy konkrétabb európai perspektiva alakuljon ki a nyugat-balkáni országok tekintetében. Ami Venezuela helyzetét illeti, Románia a békés dialógus hive és ezt szorgalmazza az ellenzék és a hatalmi erők között. Sziria vonatkozásában Románia álláspontja az, hogy az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia globális szinten.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Federica Mogherini felhivást intézett a Sophia-művelet folytatására

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön, Bukarestben felhivást intézett az EU tagországaihoz a Sophia-művelet, azaz az EU földközi-tengeri embercsempészet elleni műveletének folytatására. Mogherini arra ösztönözte a tagországok védelmi minisztereit, hogy a következő hetekben jussanak megállapodásra a Sophia-művelet folytatása érdekében, amely – véleménye szerint – az Európai Unió legsikersebb katonai művelete. „E műveletnek köszönhetően az illegális bevándorlók száma több mint 80%-al csökkent és számos embercsempészt vettek örizetbe”, fűzte hozzá Federica Mogherini. Az EU-tagországok védelmi minisztereinek kötetlen találkozója után Federica Mogherini üdvözölte a számos kezdeményezés terén kialakult együttműködésben elért teljesitményt, mint például az EU állandó struktúrált együttműködésében a védelem és biztonság erősitése érdekében és az Európai Védelmi Alapban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Klaus Iohannis ismételten megerősitette Románia vállalását, amelyet a NATO-val szemben tett

A Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral sorra került csütörtöki, bukaresti megbeszélésen Klaus Iohannis államfő ismételten megerősitette Románia ama vállalását, hogy továbbra is az Észak-Atlanti Szövetség erős és megbizható szövetsége lesz.”Romániának eltökélt szándéka, hogy értékes biztonsági szolgáltató legyen a térségben”, hangsúlyozta Klaus Iohannis, biztositva a NATO-főtitkárt afelöl, hogy az EU román soros elnöksége hozzájárul az NATO és az EU közötti partnerség megerősitéséhez. Az államfő egyben kihangsúlyozta, hogy Románia a jövőben is eleget tesz a NATO-val szemben vállalt kötelességeinek, melyek közül a legfontosabb a nemzeti össztermék két százalékának védelmi kiadásokra való fordítása. Jens Stoltenberg megmelitette a román katonák afganisztáni küldetését, melynek célja az ország stabilitásának meghonositása, és üdvözölte a védelmi kiadások jelentős növelését és a román hadsereg felszerelését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Laurian Anastasof altábornagy veszi át a vezérkarfőnök-helyettesi feladatokat

Gabriel Leş védelmi miniszter rendelete értelmében február1-től Laurian Anastasof altábornagy veszi át Adrian Tonea altábornagytól a vezérkarfőnök-helyettesi feladatokat.Laurian Anastasof kinevezésére azt követően került sor, hogy a bukaresti itélőtábla jóváhagyta a védelmi minisztérium beadványát, amelyben a Klaus Iohannis államelnök által aláirt rendelet felfüggesztését kérte, melynek értelmében meghosszabitották Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumát. Az Elnöki Hivatal megfellebbezheti a biróság döntését, azonban a döntés végrehajtó erejű. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Rozália Gănciulescu