Adunarea Naţională a Franţei a adoptat articole care propun măsuri împotriva persoanelor cu comportament agresiv

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat, azi-noapte, articolele care propun măsuri împotriva persoanelor cu comportament agresiv, din noua Lege privind prevenirea şi sancţionarea violenţelor comise în timpul manifestaţiilor publice.

Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – Deputaţii francezi au votat până la urmă articolul cel mai intens dezbătut care le dă dreptul prefecţilor ca măsură preventivă, să le interzică unor persoane ce reprezintă un pericol pentru ordinea publică să participe la manifestaţii. În prezent, numai judecătorii pot da acest tip de dispoziţie. Aşa cum a precizat ministrul de interne, măsura vizează doar câteva sute de persoane care se infiltrează în mod regulat printre manifestanţi pentru a provoca distrugeri şi incendieri şi a ataca forţele de ordine.

În cazul încălcării acestei interdicţii, persoanele respective riscă şase luni de închisoare şi o amendă de 7.500 de euro. A fost votată şi prevederea care le dă dreptul forţelor de ordine să delimiteze un perimetru de securitate şi să îi controleze pe cei care participă la o manifestaţie, pentru a verifica dacă au asupra lor obiecte ce pot fi folosite ca arme. Un alt articol din această lege, aprobat de Adunarea Naţională, vizează pedepsirea celor care îşi acoperă feţele în timpul manifestaţiilor. Aceştia riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro. Legea, adoptată în octombrie de Senat, a fost completată de guvern cu scopul de a face faţă acţiunilor violente comise în timpul celor aproape trei luni de manifestaţii neîntrerupte ale Mişcării Vestelor Galbene, în care au fost produse pagube de milioane de euro./ilixandru/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie