Instanţa a suspendat prelungirea mandatului şefului Statului Major General

În acest moment România nu mai are un şef al Statului Major. Armata nu mai are comandant. Ne dă detalii despre întregul context colega mea, Andreea Georgescu, în direct.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că admite cererea MapN şi a suspendat decretul prezidenţial de la finalul anului trecut prin care, ne amintim, preşedintele Iohannis a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major General, domnul Nicolae Ciucă. Dacă cererea MapN a fost admisă, asta înseamnă că ea îşi produce de îndată efectele, chiar dacă decizia aceasta despre care vorbim poate fi contestată de Administraţia Prezidenţială.

Reporter: Este o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, executorie, conform legii Contenciosului administrativ. Asta înseamnă că ea îşi produce efectele de îndată, chiar de astăzi din momentul pronunţării. Asta înseammă că decretul semnat de preşedintele României la finalul anului trecut în 28 decembrie, prin care a dispus prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major al armatei, este suspendat, decretul respectiv.

Conform legii, atribuţiile de şef al Statului Major al armatei vor fi preluate de locţiitorul şefului, numit recent, fostul şef al Forţelor Aeriene ar urma să exercite atribuţiile de şef al Statului Major al Armatei. O decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti după un proces deschis în urmă cu doar câteva săptămâni, două săptămâni, de MApN. MapN a cerut în instanţă suspendarea efectelor decretului preizidenţial, invocând faptul că prelungirea mandatului generalului Ciucă în fruntea armatei s-a făcut cu încălcarea legii, fără ca o propunere în acest sens să vină din partea ministrului apărării.

De altfel, ne amintim că la finalil anului trecut ministrul Gabriel Leş a făcut o propunere de numire a unei alte persoane pentru un mandat plin de patru ani în fruntea Statului Major al Armatei, însă preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins această propunere, a invocat faptul că ea era nelegală, deoarece în aceeaşi şedinţă a CSAT ministrul apărării a propus numirea respectivului ofiţer de rang înalt iniţial la Forţele Terestre şi apoi în aceeaşi şedinţă persoana să fie numită şef al Statului Major General al Armatei./ilapadat

DIGI24 – 31 ianuarie