Ministrul Gabriel Leş susţine că prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare vor continua achiziţiile de tehnică modernă

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, susţine că prin alocarea şi în acest an a 2% din produsul intern brut pentru Apărare vor continua achiziţiile de tehnică modernă şi compatibilă cu aliaţii din NATO. Într-un interviu pentru RRA, ministrul Gabriel Leş a precizat că din bugetul destinat Ministerului Apărării Naţionale cel puţin 20% va fi pentru programele de înzestrare a Armatei României.

Gabriel Leş: Corveta nu s-a închis anul trecut, e un program care rămâne ca necesitate şi în fruncţie de ce se va întâmpla în instanţă vom merge mai departe. Blindatele 8×8, 4×4, completarea necesarului cu avioane F16 având în vedere că trebuie să închidem prima escadrilă şi apoi să luăm următoarele două. Deci programe sunt, va trebui să găsim modalităţile în care să răspundem cerinţelor operaţionale militare şi să încercăm să aducem aceste capabilităţi, dar pe de altă parte să găsim totuşi soluţii, să facem un transfer tehnologic, să facem un transfer de producţie măcar pe componente aici în România, astfel încât să poţi justifica sumele pe care le cheltuieşti pentru aceste capabilităţi.

Realizator: Ministrul Apărării a afirmat totodată că s-au purtat discuţii pentru modificarea legislaţiei, astfel încât în contractele de achiziţii să poată fi cuprins şi programul prin care o parte din banii cheltuiţi să fie investiţi în producţia militară din România – transmite reporterul Cătălin Purcaru./rpatulea/fcostea/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie