Nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise

Nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise, a declarat ieri ministrul sănătăţii Sorina Pintea. Ea a recomandat însă prudenţă la folosirea apei, până la finalizarea unei analize microbiologice. Declaraţiile vin la capătul a două zile de controverse pe tema potabilităţii apei de la robinet şi a unui schimb intens de replici între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei de la Apa Nova.
Reporter: Ciprian Sasu – Ministrul Sănătăţii a spus, ieri, că s-au recoltat 14 probe din sectoarele 4, 5 şi 6 ale Capitalei, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise. Prin urmare, până la finalizarea analizei microbiologice, Sorina Pintea a recomandat prudenţă. Ea a precizat că aceste măsuri s-au luat la solicitatea unor cetăţeni care au avut de suferit de pe urma schimbării compoziţiei apei:
Sorina Pintea: Doresc să precizez că aceste măsuri s-au luat în urma sesizării unor cetăţeni din sectoarele 5 şi 6, în urma sesizării unor cetăţeni care au avut reacţii alergice, care au avut crize de astm. Prin urmare, insist încă o dată: comunicarea s-a făcut pentru că noi supraveghem sănătatea publică.
Reporter: Ministerul Sănătăţii spunea, miercuri seară, că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor. Aceasta ar fi fost necesară întrucât s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă.
De cealaltă parte, reprezentanţii Companiei Apa Nova au negat în mod constant că nivelul clorului în apa de la robinet este sau a fost peste limita maximă admisă. Pentru a linişti populaţia, directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a băut apă de la robinet, în faţa jurnaliştilor, aflaţi în sediul Primăriei Capitalei din sectorul 5. În aceste condiţii, primarul general al Capitalei a cerut ajutor de la SRI şi de la preşedintele României, şeful CSAT. Specialişti consultaţi de Radio România afirmă că o concentraţie de clor în limitele legii este necesară în apa de la robinet, pentru a preveni infestarea cu germeni şi bacterii. Însă, expunerea la clor poate provoca reacţii alergice pe termen scurt sau probleme mai serioase, pe termen lung./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 februarie)