2019. február 4

Ma van a rák elleni világnap

2000 február 4-én tartották Párizsban az első rákellenes világkongresszust. Az itt elfogadott ú. n. Párizsi Charta rendelkezik arról, hogy február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánítják. A dokumentum megfogalmazza annak szükségességét, hogy erőteljes nemzetközi összefogás jöjjön létre a rák leküzdéséért, amelyben részt kell venniük kutatóknak, egészségügyi dolgozóknak, betegeknek, kormányoknak, ipari partnereknek és a sajtónak. A Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC) felelőssége összehangolni mindazokat a rendezvényeket, amelyeket ezen a napon szerveznek az intézmény partnerei, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökséget (IARC).

Romániában a 2015/274-es számú törvény teszi a belső jog részévé a világkongresszus határozatát. A törvény indoklása szerint hazánkban több mint 100.000 rákbeteg ember él és a méhnyakrákban szenvedők halálozási rátája a legmagasabb Európában. Megjegyzendő, hogy október 1 a mellrák elleni küzdelem országos napja Romániában. (Rador Hírügynökség)

Ma három típusú, új állampapírt bocsát ki a Pénzügyminisztérium

Az állampapírok nominális értéke 1 lej és kizárólag lakossági befektetők számára hozzáférhető. Az értékjegyek évi kamata 4, 4,5, illetve 5 százalékos és 2, 3, illetve 5 éves lejáratúak. A kamatokból származó jövedelem adómentes. Az állampapírokat ez év február 22-ig vásárolhatják meg az érdeklődők – derül ki a szaktárca által kibocsátott közleményből. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint eltörölték a megvásárolható állampapírok értékének felső határát. A kötvényeket minden olyan 18-ik életévét betöltött állampolgár megvásárolhatja, aki átutalta a szükséges összegeket az Államkincstárnak akár az intézménynek a lakosság számára fenntartott irodáin, akár a Román Postán keresztül. A kamatokat évente fizetik ki a tulajdonosoknak, a vásárláskor átadott tájékoztatók szerint. A hivatkozott közlemény szerint az állampapírok kibocsátása az év során folytatódni fog. A vásárlási időszak minden hónapban három hét lesz, a lejárati időt pedig az érdeklődés függvényében állapítják meg. (Rador Hírügynökség)

A Szociáldemokrata Párt elnöke arra kérte a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, hogy vizsgálják felül a titkos-szolgálatok ez évi költségvetését

Liviu Dragnea ezt tegnap a Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottságának ülésén fejtette ki, ahol megvitatták az idei költségvetés törvénytervezetét. A párt vezető testülete több mint öt órán át elemezte a költségvetési törvényt, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony ismertetett a küldöttekkel, valamint a szociáldemokrata képviselőkkel és szenátorokkal. A megbeszélések keretében Dragnea elmondta, hogy arra kérte a kormányfőt és a tárcavezetőt, hogy tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a titkosszolgálatok számára megállapított költségvetés egy részét, más fontos területekre irányítsák át – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alina Stănuţă, riporter. „Azt hiszem, hogy jelentős pénzösszegek utalhatók át például az egészségügybe. Egy olyan programra gondolok, amelynek keretében valamennyi romániai gyermek ingyen kapna D-vitamint, ez is nemzetbiztonsági program lenne, vagy a cukorbetegség elleni program. A miniszterelnök-asszony és a miniszter úr azt mondták, hogy megvizsgálják, megejthetik-e ezeket a módosításokat a kormányban. Ha nem, akkor én biztosan megteszem a parlamentben” – mondta Liviu Dragnea.

Bírálta a költségvetési törvény tervezetét Robert Negoiţă, a főváros 3-as számú kerületének polgármestere, aki úgy vélte, hogy az hátrányos helyzetbe hozza a helyhatóságokat. Hangsúlyozta, hogy a hét folyamán a Szociáldemokrata Párt elnöke találkozhatna a nagyvárosok polgármestereivel, azért, hogy ezt a kérdést megvitassák. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador