Agenda noii sesiuni parlamentare

Proiectul bugetului de stat pentru 2019, pus recent în dezbatere publică, ar putea suferi noi modificări înainte de a fi aprobat mâine de Guvern şi trimis Parlamentului. Ar urma să fie transferate fonduri de la servicile secrete către bugetul sănătăţii, la solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea. Considerat revoluţionar de guvernanţi, proiectul de buget este deja contestat şi îi nemulţumeşte pe primarii marilor oraşe. Iar opoziţia a anunţat că va depune mii de amendamente la dezbaterea parlamentară ce ar urma să înceapă săptămâna aceasta. Tot pe prima pagină a agendei Legislativului se află şi Ordonanţa de Urgenţă 114, cea care majorează taxele pentru multe companii şi bănci şi pe care se bazează o parte din veniturile estimate în proiectul de buget. Despre toate acestea ne spune mai multe Alina Stănuţă.
Reporter: Alina Stănuţă – Dezbaterile şi votul asupra proiectului de buget pentru acest an vor ţine capul de afiş al agendei parlamentare, în debutul sesiunii Legislativului. Documentul prevede o creştere economică de 5,5%, un deficit de 2,55%, iar inflaţia este prognozată la 2,8%. Social-democraţi sunt mulţumiţi de cifrele prezentate de Ministerul de Finanţe şi spun că în buget sunt asiguraţi banii pentru pensii şi salarii, inclusiv pentru majorările prevăzute pentru acest an. Cu toate acestea, la finalul şedinţei de ieri a PSD, preşedintele social-democraților, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să analizeze posibilitatea ca o parte din sumele alocate în plus serviciilor de informații să fie redirecţionate către domeniul sănătății. De exemplu, spre un program prin care copiii ar putea primi gratuit vitamina D. PNL, în schimb, critică proiectul de buget și consideră că documentul este nerealist. Președintele liberal, Ludovic Orban, spune că Guvernul în realitate nu alocă cele mai sume pentru autoritățile locale, ci taie peste 4,5 miliarde de lei din banii comunităților locale.
Reprezentanţii USR şi PMP critică şi ei proiectul de buget și anunță că vor depune mii de amendamente în timpul dezbaterii documentului în Parlament. Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară dezamăgit de faptul că proiectul de buget a fost prezentat cu întârziere. Un alt subiect fierbinte al sesiunii parlamentare, care începe astăzi, vizează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114, prin care au fost introduse unele măsuri fiscal-bugetare, inclusiv taxa pe lăcomie pentru bănci. UDMR va cere amânarea aplicării ordonanţei până în 2020, în timp ce PNL, USR şi PMP vor respingerea actului normativ în Parlament. În această sesiune parlamentară vor reveni în atenţia senatorilor şi deputaţilor şi legile justiţiei. În acest moment, la Senat se află Ordonanţa de Urgenţă 92, cea care modifică o parte dintre acestea, în vederea punerii în acord cu deciziile CCR. La Camera Deputaţilor va ajunge ca for decizional proiectul de lege potrivit căruia procedurile de adopţie sunt simplificate, iar termenul în care un copil poate fi adoptat este redus semnificativ. La Senat ar trebui să intre în dezbatere proiectele de lege prin care se arată că directorii şi adjuncţii SRI, STS, SPP şi SIE pot avea doar un singur mandat la conducerea instituţiei, mandat de patru ani./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 februarie