Guvernatorul BNR a fost invitat la o audiere pentru a prezenta informaţii despre mecanismul prin care se stabileşte indicele ROBOR

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost invitat, joi, la o audiere, în faţa senatorilor din Comisiile economică şi pentru buget, pentru a prezenta informaţii despre mecanismul prin care se stabileşte indicele ROBOR. Invitaţia a fost trimisă de Biroul Permanent al Senatului, după ce Mugur Isărescu nu s-a prezentat la audierea din luna ianuarie. Solicitarea preşedintelui comisiei economice, senatorul ALDE Daniel Zamfir de a-l invita din nou pe guvernatorul BNR, a fost criticată de liberalul Florin Cîţu.

Reporter: Alina Stănuţă – Liberalul Florin Cîţu spune că preşedintele Comisiei economice, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a încălcat regulamentul Senatului dispunând anchete şi chemând reprezentanţi ai altor instituţii la audieri. PNL cere astfel Biroului Permanent sancţionarea lui Daniel Zamfir pentru abateri de la deontologia parlamentară.

Senatorul PNL Florin Cîţu: Le-am cerut să nu se facă nici o audiere până nu este rezolvat acest conflict să vedem dacă senatorul Zamfir a încălcat regulamentul Senatului şi numai după aceea să aibă loc alte audieri. În acest moment cererea mea de sancţionare a senatorului este trimisă la Comisia juridică pentru raport care va fi trimis înapoi la Biroul Permanent în 10 zile.

Reporter: În replică, senatorul ALDE Daniel Zamfir spune că prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu la audierea în Comisii este obligatorie.

Daniel Zamfir: Regulamentul Senatului, art.63, prevede foarte clar că orice şef de instituţie publică este obligat să se prezinte la solicitarea Comisiilor permanente ale Senatului. Ca atare, în baza acestui regulament, propunerea mea a fost ca şi Comisia de buget, finanţe să participe la aceste audieri, să o facem împreună. Ca atare, perfect regulamentar este ceea ce am făcut, ca dovadă că Biroul Permanent al Senatului a luat decizia de a respecta regulamentul.

Reporter: Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului concurenţei au fost invitaţi pe 29 ianuarie de către preşedintele Comisiei economie a Senatului Daniel Zamfir la audieri pentru a da explicaţii despre clcularea indicelui ROBOR, dar nici unul nu a participat la audierile Comisiei parlamentare./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie