Laura Codruța Kövesi, este prima opţiune a comisiei care a selectat propunerile pentru funcţia de procuror-şef european

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruța Kövesi, este prima opţiune a comisiei care a selectat propunerile pentru funcţia de procuror-şef european. Procedura de selecţia a procurorului şef european nu depinde de ţara din care este candidatul.

Reporter: Amalia Bojescu – Laura Codruța Kövesi este pe primul loc în selecţia organizată de o comisie specială pentru funcţia de procuror-şef european. Fosta şefă a DNA este urmată de procurori din Franţa şi Germania.

Calificările şi experienţa acestor candidaţi au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-şef european, ţinând cont de criteriile stabilite în regulamentul Consiliului şi în anunţul pentru acest post – se precizează în documentul trimis preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani şi ministrului justiţiei Tudorel Toader, întrucât ţara noastră deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Potrivit unor surse europarlamentare, propunerile au fost înaintate Comisiei de Libertăţi Juridice şi vor fi dezbătute în procedură de urgenţă.

Votul din Parlamentul European şi cel din Consiliul Uniunii Europene va avea loc la finalul lunii februarie, începutul lunii martie. Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care este candidatul, fiind una exclusiv europeană. Noul Parchet European va colabora îndeaproape cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, pentru a detecta şi investiga cazurile de fraudă din întreaga Uniune Europeană.

Parchetul European va avea competenţa de a cerceta şi de a urmări penal cazurile de infracţiuni care aduc atingere bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda legată de fondurile europene. Potrivit regulamentului Consiliului, numirea procurorilor şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu.

Realizator: Deputatul USR, Iulian Bulai, a comentat informaţia, pe contul său de facebook, apreciind că „în sfârşit exportăm oameni de o calitate extraordinară în instituţii de top din Uniunea Europeană. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat pentru un site de ştiri că, în opinia sa, „membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de Laura Codruţa Kövesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept” şi că va trimite decizia CCR privind demiterea acesteia din funcţie fiecărui ministru european al justiţiei. Amintim că Laura Codruţa Kövesi a contestat, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, modul în care a fost revocată din funcţie iar plângerea a trecut de un prim filtru al acestei instanţe./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie