British American Tobacco își închide filiala de la Molenbeek și se delocalizează în România

Șocul a fost total, vineri, pentru cei 45 de angajați ai British American Tobacco Coordination Centre (BAT) de la Molenbeek. Într-un consiliu extraordinar al companiei, conducerea acestei filiale bruxelleze a celui de-al doilea cel mai mare producător mondial de tutun (care administreza mărcile Lucky Strike, Pall Mall, Kent…) și-a anunțat intenția de a-și închide și delocaliza activitățile în România, unde BAT posedă deja o unitate. O procedură Renault de concedieri colective este deschisă, de vreme ce BAT vrea să concedieze 35 de angajați din 45, din iulie.

„Denunțăm ipocrizia conducerii. De luni de zile, organizațiile sindicale au remarcat lucruri bizare în companie, că înlăturarea directorului belgian în folosul unui duo franco-britanic, retrageri de capital. Ele au interpelat de două ori direcția care le-a spus să nu se îngrijoreze, că totul merge bine”, explică Corinne Martin, activist CNE (Centrale nationale des employés) care se ocupă de dosar.

”Un caz tipic de dumping social”, vineri, acest anunț de închidere, nedatată încă, a unității din Molenbeek a fost un moment dificil pentru personal, relatează sindicalista. “Au fost lacrimi, care ar trebui să facă loc mâniei când va trece șocul”. Corinne Martin consideră că „suntem clar într-un caz tipic de dumping social, cu o multinațională care se delocalizează spre o țară cu costuri scăzute, deși nu are nicio problemă financiară. Este o decizie de business, de acționariat”. Locația din Molenbeek găzduiește sevicii finanicare și de contabilitate. Sunt prelucrate facturi, litigii, recuperări și gestionarea creditelor. BAT are și un sediu la Grand-Bigard, care se ocupă de solicitarea comercială și monitorizarea clienților.“Frontul comun sindical va face totul pentru a evita concedierile seci”, anunță Corinne Martin. „Nu știm încă dacă, de exemplu, o parte a personalului va putea fi transferată la Grand-Bigard”./gsarbu/vdraguta

www.lalibre.be – 6 februarie