ISIS infiltrează „agenţi adormiţi” în Europa

Secretarul general al Interpolului, Jürgen Stock, a acordat recent un interviu cotidianului britanic The Guardian în care a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă „agenţii adormiţi” (sleeper agents) infiltraţi în Europa de către organizaţia teroristă Statul Islamic (ISIS). În opinia lui Stock este posibil ca în Europa să aibă loc un nou val de atentate teroriste, după eliberarea din închisori o serie de jihadişti, care nu au fost condamnaţi pentru fapte concrete de terorism, ci pentru alte fapte cu caracter general, cum ar fi de exemplu sprijinirea teroriştilor. Aceştia au primit pedepse relativ mici pentru acestea (2-3 ani), ca atare în curând vor fi din nou pe străzi. Paralel cu acest fenomen,  jihadiştii europeni care până acum luptau acolo, după înfrângerile suferite în Siria, au început să revină pe bătrânul continent.

Cotidianul Daily Beast a publicat ieri un amplu articol despre acest fenomen, bazându-se pe declaraţiile unui fost luptător ISIS, tunisianul Abdel Kadr, cel care a confirmat îngrijorările serviciilor secrete. Acesta a sosit în Germania în anul 2008 şi s-a căsătorit cu o nemţoaică. A intrat într-un grup infracţional organizat care aducea imigranţi ilegali în Europa pe ruta Grecia – Turcia. De aici a fost racolat de ISIS. A părăsit Germania în anul 2014 iniţial doar pentru a transporta ajutor umanitar în Siria, însă cu timpul a aderat la mişcarea teroristă.

Potrivit autorului articolului, se pare că Kadr a avut contacte cu conducători de rang înalt ai ISIS-ului şi a avut acces la informaţii secrete. Aceştia au încercat să-l convingă să reactiveze reţeaua infracţională prin care aducea oameni în Europa pentru a transporta terorişti în ţările occidentale. Acesta însă susţine că invocând diferite pretexte a refuzat această ofertă. Cu toate acestea Abdel Kadr a fost deconspirat şi prins de autorităţi. Acesta a fost interogat de către Centrul Internaţional de Studiere a Extremismului Violent (ICSVE) împreună cu alţi 17 luptători ISIS, care au fost capturaţi de către miliţiile kurde (YPG). În cadrul acestor interogări Kadr a făcut declaraţii foarte îngrijorătoare despre strategia ISIS şi despre planurile acestei organizaţii. Astfel, de exemplu despre oamenii care erau cunoscuţi drept membri sau simpatizanţi ai organizaţiei teroriste şi care au plecat să lupte în Siria, strategia este de a răspândi zvonul că au murit, pentru ca după câteva luni aceştia să fie readuşi în Europa. Mulţi dintre aceştia sunt europeni, şi albi, convertiţi la credinţa islamică. Ei trec mult mai uşor peste controalele de securitate decât persoane de culoare. Kadr a spus că un astfel de jihadist alb este un prieten de-al său german pe numele lui Dominic, despre care ISIS răspândeşte ştirea că ar fi murit, dar care de fapt este în viaţă. „Avem o mie de partizani în Europa. Planul lor este să convertească încă mai multe sute de persoane, sosite din toate părţile lumii” – a declarat Kadr. Înainte ca agenţii „adormiţi” să revină în Europa, ei sunt transformaţi în Turcia, unii dintre ei inclusiv prin mijloace chirurgicale. Fostul luptător crede că Turcia este o bază foarte importantă. Acolo teroriştii sunt duşi în zonele turistice din sud, unde li se fac mii de poze, pentru a putea pretinde că s-au aflat în Turcia doar într-o vacanță. După aceasta, primesc un instructaj rapid şi înainte de a atrage atenţia autorităţilor sunt retrimişi în Europa.

Székely Ervin, Rador