Proiectul bugetului de stat pentru 2019 este în continuare în discuţii

Proiectul bugetului de stat pentru 2019 este în continuare în discuţii. Liderii partidelor aflate la putere, urmează să se întâlnească astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor, nemulţumiţi de modul în care au fost alocaţi banii pentru comunităţile locale. Sunt suţinuţi şi de UDMR, principalul partener parlamentar al coaliţiei PSD-ALDE. O şedinţă-maraton privind proiectul de buget a avut loc şi ieri cu participarea ministrului de finanţe, după cum transmite Angela Matei – urmăreşte subiectul şi are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Angela Matei – Înainte de discuţia în Guvern, liderii coaliţiei vor să stabilească pentru fiecare domeniu proiectele care au prioritate la finanţare. Astfel, împreună cu ministrul finanţelor, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu iau pe rând ordonatorii principali de credite, iar astăzi ar urma să fie discutate alocările bugetare pentru infrastructură, atât rutieră, cât şi feroviară. Nu în ultimul rând, ar urma să aibă loc o întâlnire şi cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor, bugetele locale şi cine ar urma să asigure plata cheltuielilor sociale sunt problemele rămase netranşate. De altfel, unul dintre motivele amânărilor de până acum l-a reprezentat nemulţumirea primarilor, care au cerut prim-ministrului alocarea unui procent de 30% din bugetul naţional către administraţia locală. Pe aceste teme există divergenţe inclusiv cu UDMR, iar liderii Uniunii vor participa şi astăzi la negocierile privind proiecţia bugetară. În schimb, discuţiile vor avea loc în absenţa premierului Viorica Dăncilă, care se află într-o vizită de lucru la Bruxelles. Potrivit surselor politice, coaliţia de guvernare îşi propune să finalizeze discuţiile astfel încât proiectul de buget să fie discutat în şedinţa de vineri a Executivului, pentru a putea fi apoi înaintat Parlamentului.
Realizator: Între timp, agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019, în varianta pusă în dezbatere publică, s-ar baza pe presupuneri optimiste şi nu ar clarifica incertitudinea legată de taxa pe activele bancare. Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,6%, având în vedere că bugetul de stat se bazează pe o creştere economică de 5,5 la sută, mai mare decât estimarea agenţiei de 3,2 procente./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 februarie)