Ministrul Teodor Meleşcanu a prezentat poziţia României în legătură cu demersul Rusiei privind baza de la Deveselu

Ministerul rus al apărării cere Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă al NATO de la Deveselu pe motiv că ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Potrivit corespondentului nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi, ataşatul militar american din capitala rusă a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se transmite o notă în acest sens. Cererea Rusiei vine la puţin timp după ce Statele Unite au decis să înceapă procedurile de retragere din Tratat, care se vor încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi va respecta obligaţiile ce-i revin, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest acord.

Cu puţin timp în urmă, ministrul de externe Teodor Meleşcanu a prezentat poziţia României în legătură cu demersul Rusiei:

Teodor Meleşcanu: Din punctul meu de vedere este o chestie foarte stranie, greu de înţeles, pentru că într–adevăr facilitatea de la Deveselu face parte din sistemul integrat al Alianţei Nord-Atlantice de prevenire a unor atacuri cu rachete balistice pezona de est şi de sud a ţărilor membre NATO. Deci nu am înţeles de ce se adresează unei din ţările membre NATO, atunci când se ştie foarte bine că, repet, face parte dintr-un sistem care a fost decis de Alianţă.

Singura explicaţie este că la ora actuală Rusia, prin acţiunile şi programele pe care le are de pregătire a unor rachete hipersonice şi cu rază medie extinsă, practic încalcă prevederile Tratatului privind forţele nucleare intermediare semnat cu SUA şi la ultima întâlnire la nivel înalt la NATO , în decembrie anul trecut, s-a spus foarte clar că toate ţările membre NATO sprijină ideea continuării acestui tratat cu condiţia ca Federaţia Rusă să respecte prevederile şi să nu încalce obligaţiile pe care şi le-a asumat prin tratat. Cred că este pur şi simplu o manieră de comunicare pentru a acoperi sau a găsi, să zicem, o explicaţie faţă de măsurile luate de Federaţia Rusă în ultima perioadă.

Reporter: Veţi cere explicaţii Rusiei, eventual prin ambasadorul Rusiei la Bucureşti?

Teodor Meleşcanu: Sigur, o să cerem, pentru că nu înţelegem foarte bine despre ce este vorba. Putem discuta, dar în felul acesta nu avem cum şi nici nu înţeleg foarte bine care este problema pe care o ridică Federaţia Rusă.

Realizator: Până în prezent, nu au apărut reacţii din partea Washingtonului sau a NATO./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie