Persoanele cu dizabilităţi şi aparţinătorii acestora au protestat în capitală şi în peste douăzeci de judeţe

Persoanele cu dizabilităţi şi aparţinătorii acestora au protestat astăzi în capitală şi în peste douăzeci de judeţe, acuzând că bugetul de stat pentru acest an nu prevede fonduri pentru salariile asistenţilor sociali, indemnizaţiile de creşterea copilului cu dizabilităţi, pentru serviciile de protecţia copilului şi pentru centrele pentru adulţi cu dizabilităţi, aceste cheltuieli fiind lăsate în grija autorităţilor locale. O acţiune de protest a avut loc şi la Botoşani, de unde transmite corespondenta noastră Gina Poenaru.
Reporter: Peste 40 de părinţi din judeţul Botoşani, unii însoţiţi de copii cu dizabilităţi, dar şi asistenţi ai adulţilor cu deficienţe au ieşit astăzi în stradă, nemulţumiţi de decizia guvernului de a trece la primării plata serviciilor sociale.
-: Nu negociem viaţa copiilor noştri. Guvernul a alocat acestor copii zero lei pentru bugetul pe anul 2019. Cerem să se modifice legea pentru copiii noştri, ca să aibă parte de terapiile de care au atâta nevoie. Ajungem în cele din urmă în stradă, pentru că n-am primit salariile.
-: Stăm acolo pe capul lor până modifică din nou.
Reporter: Mamele cer să fie păstrată forma de plată a drepturilor, motivând că trecerea la primărie ar însemna şi sincope în acordarea acestor plăţi.
-: Bugetul este incert.
-: Noi vrem o garanţie şi respectarea legii 448 pe 2006, care spune destul de clar că până la 90% este acordat din veniturile colectate la bugetul de stat.
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani: Deocamdată nu permite bugetul, să vedem cât vor fi transferurile. Socoteala noastră ne spune că vom pierde bani din buget, din puţinul pe care îl avem, ca să completăm aceste sume.
Reporter: Prefectul Dan Şlincu susţine că temerile nu sunt fundamentate.
Dan Şlincu, prefect: Avem un punct de vedere al Ministerului Muncii prin care ni se transmite faptul că îngrijorarea acestor persoane nu are fundament, pentru că finţarea serviciilor sociale se face încă începând din anul 2000 de către autorităţile publice locale – bineînţeles, cu sprijin de la bugetul de stat./practica1/gioan

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 februarie)