Guvernatorul BNR a prezentat raportul asupra inflaţiei

Banca Naţională şi-a modificat în creştere, cu 0,1 puncte procentuale, prognoza privind inflaţia la finalul acestui an, de la 2,9 la 3%, potrivit raportului trimestrial asupra inflaţiei. Pentru finalul anului viitor prognoza este de 3,1%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform datelor BNR, inflaţia va continua să scadă până în trimestrul trei al acestui an, ajungând la aproximativ 2,4%. Ulterior va reintra pe o traiectorie crescătoare şi va urca spre 3,5%. Mugur Isărescu a precizat, însă, că atacurile la adresa Băncii Naţionale afectează activitatea acesteia prin influenţarea credibilităţii sale şi a încrederii populaţiei şi specialiştilor în capacitatea sa de a menţine stabilitatea preţurilor de consum:

Mugur Isărescu: Avem şi noi rol de prognoză, ca orice prognoză nu este uşor de făcut. Acurateţea prognozelor realizate de Banca Naţională a fost însă superioară însă celei mediane, a analiştilor bancari, pe cvasitotalitatea intervalului analizat. Nu spun acest lucru ca să ne lăudăm, spun că avem nevoie de credibilitate. Orice bancă centrală lucrează cu credibilitate şi atacul la credibilitatea Băncii Naţionale a României, ca, în general, credibilitatea oricărei bănci centrale, mai ales dacă nu este fondat, bineînţeles că îi diminuează şansele de reusită. Deci, din acest motiv spunem că acurateţea prognozelor realizate de Banca Naţională este superioară celor făcute de alţii. Suntem mai degrabă crezuţi în exterior decât unii factori interni, mai ales aceştia gălăgioşi, care ţin să tot tulbure apele./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie