HETI VILÁGGAZDASÁG: România nu doreşte ca un român să fie numit procuror general al Parchetului UE

Ministrul român de justiţie Tudorel Toader a anunţat că va încerca prin toate mijloacele să împiedice numirea concetăţenei sale Laura Codruţa Kövesi, revocată în condiţii dubioase din fruntea DNA, în fruntea Parchetului European, instituţie care se află în curs de înfiinţare. În opinia politicienilor UE rezistenţa de la Bucureşti demonstrează de asemenea că şi în România, ţară care îndeplineşte preşedinţia rotativă a Consiliului UE, corupţia constituie o problemă reală.

Ministrul – care a solicitat personal revocarea lui Kövesi – a subliniat în repetate rânduri că UE nu deţine informaţii despre natura abuzurilor comise de către fostul director aflat în fruntea DNA. În pofida acuzaţiilor Codruţa Kövesi a devenit mai degrabă victima duelului politic dintre guvernul aflat sub direcţia socialiştilor şi preşedintele liberal al României, Klaus Iohannis. Acum Toader depune toate eforturile pentru a obţine revocarea şi a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Ministrul consideră că procurorul general şi-a depăşit atribuţiile, dar Iohannis s-a situat de partea acestuia şi încearcă să împiedice revocarea.

Candidatura Laurei Codruţa Kövesi a fost stabilită pe baza propunerii unui consiliu format din 12 experţi. Sarcina Parchetului care îşi va începe activitatea în 2020 va consta în a ancheta cauzele de spălare de bani, fraudare şi luări de mită legate de fondurile europene. Urmează ca identitatea şefului Parchetului UE să fie stabilită încă înaintea sfârşitului lunii de către organele abilitate ale UE.

Ungaria nu doreşte deocamdată să adere la acest organism./istanesc/abuzoian

(hvg.hu)

Traducerea: Imola Stănescu

HETI VILÁGGZDASÁG (Ungaria), 10 februarie 2019