Radiojurnal – Realizator: Laurențiu Văduva – Parlamentul continuă astăzi dezbaterile asupra proiectului de buget de stat pe acest an. Discuţiile au loc în comisiile reunite de buget-finanţe. Ieri au fost avizate sumele alocate ministerelor şi instituţiilor publice, fiind menţinută forma propusă de guvern în majoritatea cazurilor. Votul asupra diminuării bugetelor SRI, SIE şi SPP, propusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a amânat pentru astăzi, dar parlamentarii au aprobat ca sănătatea să primească în plus peste 500 de milioane de lei pentru trei programe prioritare.
Reporter: Angela Matei – Toţi ordonatorii de credite au primit avize favorabile în comisiile de specialitate, iar parlamentarii au menţinut forma propusă de guvern pentru majoritatea instituţiilor. În cazuri precum Ministerul Dezvoltării Regionale, cele 1.400 de amendamente depuse au fost respinse în bloc; la fel, la Ministerul Transporturilor, aproape 200 de amendamente respinse. Printre puţinele modificări acceptate în cursul avizării sunt cele care vizează sănătatea. Este vorba despre două amendamente propuse de liderul PSD, Liviu Dragnea, prin care se reduc bugetele serviciilor speciale şi se suplimentează fondurile alocate unor programe de sănătate: diabetul juvenil, vitamina D şi testarea markerilor tumorali, după cum explică ministrul de resort, Sorina Pintea.
Sorina Pintea: Vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea, este o propunere a Comisiei Naţionale de Endocrinologie. De altfel, au fost mai multe propuneri, au fost luate în considerare câteva, câteva sunt deja în curs şi vor fi majorate procedurile, de exemplu fertilizarea în vitro, vom majora de la 685 finanţate anul trecut la 1.000 anul acesta.
Reporter: Aşa cum este procedura, discuţiile au fost reluate în comisiile pentru buget, odată cu dezbaterea pe fond a proiectului. Amendamentele au trecut şi în aceste comisii, însă problemele au apărut în momentul în care s-a ajuns la bugetul SRI. Adjunctul directorului, general-locotenent George Viorel Voinescu, a atras atenţia că fără 445 de milioane de lei, direcţionaţi către sănătate, SRI rămâne fără bani pentru investiţii şi va avea probleme cu asigurarea salariilor.
George Viorel Voinescu: Nu putem face improvizaţii financiare cu securitatea naţională. Nu vom avea salarii pe patru luni de zile, nu vom putea plăti utilităţi, cheltuieli de funcţionare, adică din acei 17% care de fapt înseamnă funcţionarea serviciului.
Reporter: În final, parlamentarii au decis să amâne discutarea bugetelor SRI, SPP şi SIE, pentru ca Ministerul Finanţelor să vină cu o soluţie. A fost aprobat, în schimb, bugetul Ministerului de Interne, iar ministrul Carmen Dan spune că banii alocaţi asigură desfăşurarea în bune condiţii a misiunilor specifice.
Carmen Dan: Vom continua politica de reducere a deficitului de personal, vorbeam de angajaţi pe care îi aşteptăm în acest an în jurul cifrei de 6.300 de persoane, continuarea politicii de investiţii în zona achiziţiei de autospeciale şi de echipamente specifice, asigurarea condiţiilor optime pentru cele aproximativ 200 de evenimente pe care le avem în gestionare pe componenta de asigurare a securităţii.
Reporter: Comisiile de specialitate continuă dezbaterea pe fond a bugetelor alocate celorlalţi ordonatori de credite.
Realizator: Şedinţa comună a celor două camere ale legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului de buget va începe mâine, iar votul final este programat vineri./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 februarie)