DNEVNIK: Cazul legat de România pune probleme liberalilor europeni înainte de alegerile europene

Liberalii europeni au primit noi membri în rândurile lor, sâmbătă, însă dezbaterea privind eventuala excludere a uneia dintre ţările membre continuă, relatează EurActiv.

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) a avut o întâlnire la Berlin, în weekend, pentru a îşi continua pregătirile pentru alegerile europene. Sâmbătă, ALDE trebuia să anunţe așa-numita Echipa Europa de candidați principali pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar partidul a amânat decizia până în luna martie, deoarece candidații potențiali au cerut mai mult timp pentru examinarea propunerii.

ALDE nu îşi ascunde dorința de a atrage partidul președintelui francez Emmanuel Macron. În același timp, Echipa Europa este o încercare de a submina sistemul cu candidatul principal, susținut puternic de Partidul Popular European. Decizia de a nu fi stabili un singur candidat care să facă faţă celor din PPE, Manfred Weber și socialiștilor și democraților, Frans Timmermans, a fost luată în noiembrie, deși se crede că unii dintre membrii liberalilor încă aprobă sistemul.

La întâlnirea de la Berlin a continuat dezbaterea despre membrul român al ALDE, care este acuzat că a permis încălcări ale statului de drept în țară.

După o discuție aprinsă dacă ALDE România a încercat sau nu să blocheze modificările recente ale sistemului judiciar impuse de guvern, conducerea grupului a decis să amâne dezbaterea pentru următoarea reuniune. Președintele ALDE, Hans Van Baalen, a lăsat să se înţeleagă că dezbaterea despre eventuala excludere a membrului român nu va avea loc până când nu va fi finalizată o anchetă completă a cazului.

Există temeri că alegătorii europeni vor compara situația creată cu componența controversată a partidului premierului maghiar Viktor Orban în cadrul PPE și cu legăturile socialiștilor cu partidul de guvernământ din România.

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/02/11/3388376_kazusut_s_rumuniia_suzdava_problemi_za_evropeiskite/

Traducerea: Mirela Petrescu

DNEVNIK (Bulgaria) – 12 februarie