Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez un mesaj astăzi, când sărbătorim împreună Ziua mondială a radioului. Data de 13 februarie marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946. Inițiativa celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată declararea Zilei mondiale a radioului.
Radio România se poate mândri cu o istorie cu 18 ani mai veche decât cea a postului de radio al Națiunilor Unite. Anul trecut, anul Centenarului Marii Uniri, tocmai ce am aniversat 90 de ani de serviciu public de radiodifuziune în țara noastră. Ziua de 1 noiembrie este o zi cu totul specială pentru noi și vă anunț cu bucurie că în circuitul legislativ din Parlament își urmează cursul o inițiativă pentru instituirea zilei de 1 noiembrie ca Ziua Națională a Radioului.

Anul acesta, Ziua mondială a radioului este celebrată sub tema „Dialog, toleranță și pace”. Putem lesne glosa, sub egida acestei teme, despre importanța radioului ca platformă de dialog și dezbateri democratice legate de toate chestiunile arzătoare ale momentului actual, la noi și în lume. Între aceste chestiuni își fac loc, firește, teme legate de migrația generată de conflictele armate din diverse zone ale lumii, de intoleranță religioasă, de violență asupra femeilor și copiilor, de pauperizare socială. Știți la fel de bine ca mine că, în îndeplinirea misiunii sale de serviciu public, Radio România este o tribună permanentă pentru astfel de dialoguri, în efortul de sensibilizare a ascultătorilor noștri și de diseminare a unor perspective pozitive pe aceste teme.

Nu o să revin, în acest moment, asupra realizărilor anului 2018, enumerate în precedenta mea scrisoare, de sfârșit de an, dar aș vrea să-mi reiterez convingerea că evenimentele și provocările anului 2019, anul exercitării de către țara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene și, în același timp, anul a două importante runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale – găsesc în Radio România un colectiv de profesioniști desăvârșiți, ce vor ști să imprime echidistanţă, onestitate şi obiectivitate emisiunilor de pe toate posturile noastre naționale și regionale.

Cu această convingere, de Ziua mondială a radioului vă urez, dragi colegi, sănătate, putere de muncă, noi satisfacții profesionale și coeziune într-o echipă performantă.

La mulţi ani!

Georgică Severin
Preşedinte Director General

 

RADOR (13 februarie)