Protest al taximetriştilor, în Capitală

Proteste ale taximetriştilor sunt anunţate şi în alte municipii din ţară

Proteste ale taximetriştilor sunt anunţate şi în alte municipii din ţară – la Timişoara şi la Arad, maşinile vor porni în scurt timp în coloană pentru a străbate oraşele, iar la Braşov, taxiurile vor circula cu viteză redusă, tot pentru a atrage atenţia asupra acestor nemulţumiri generate de soluţiile moderne de transport apărute în ultimii ani, cu ajutorul aplicaţiilor mobile. Se preconizează participarea a sute de persoane./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie

* * * * *

Câteva sute de taxiuri sunt deja în Piaţa Victoriei din capitală, la protestul organizat în faţa sediului Guvernului de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România – COTAR, pentru a atrage atenţia asupra serviciilor alternative de transport urban, considerate concurenţă incorectă, în condiţiile în care acestea nu se supun aceloraşi reglementări în domeniu. Preşedintele Confederaţiei, Vasile Ştefănescu, a explicat care sunt nemulţumirile taximetriştilor:
Vasile Ştefănescu: Ne aflăm pentru a nu ştiu câta oară în Piaţa Victoriei pentru a cere, până la urmă, ca toată lumea să respecte legea. Atât timp cât suntem un stat de drept şi suntem în Uniunea Europeană, consider că toţi trebuie să respectăm o lege. În România, transportul este reglementat prin nişte legi. Nu poţi să vii tu, multinaţionale sau ce eşti, şi să spui: domnule, eu îţi vin de peste mări şi ţări şi fac ce vreau în România la voi. Nu se poate aşa ceva. În primul rând, acuz de concurenţă neloială guvernul, care trebuie să fie garantul respectării legii. Trebuie să ţină cont că în acest moment sunt peste 100.000 de maşini care practică activitatea ilegală, ilicită, de transport de persoane. Sunt peste 100.000 de oameni care nu plătesc cărţi de muncă şi taxe la stat, deci e încă o problemă, 100.000 de maşini pe stradă, care nu ştim, au verificare, n-au verificare. N-au nici un fel de colante pe maşini, să ştim cine sunt şi cum sunt, pe când ai noştri sunt alergaţi pe toate străzile şi controlaţi.
Realizator: Alex Lancuzov a stat de vorbă cu membrii COTAR aflaţi în această dimineaţă în Piaţa Victoriei. El revine acum în direct cu detalii. Aminteşte-ne, mai întâi, Alex, care sunt restricţiile de circulaţie impuse azi în centrul capitalei pentru protestul taximetriştilor:
Reporter: Bună dimineaţa! De câteva minute, poliţia rutieră a închis circulaţia pe Şoseaua Kiseleff. Restricţia se aplică de la Strada Arhitect Ion Mincu până aici, la Piaţa Victoriei, dar în funcţie de numărul taximetriştilor care vin în Piaţa Victoriei, ar putea fi extinsă şi pe tronsonul dintre Arcul de Triumf şi Strada Arhitect Ion Mincu. De asemenea, de pe Bulevardul Aviatorilor nu se mai poate face virajul la dreapta spre Antipa. Breteaua este parcare pentru taximetre, iar în faţa clădirii guvernului, carosabilul a fost îngustat la două benzi pe sens. În plus, nu funcţionează nici semafoarele aici, la Piaţa Victoriei.
Realizator: Revenind la nemulţumirile care-i scot în stradă azi pe taximetrişti, nu doar la Bucureşti, ci şi la Timişoara, Arad, Iaşi, Târgu Mureş, Zalău sau Braşov: concret, ce solicită ei guvernului?
Reporter: Transportatorii afiliaţi acestei asociaţii solicită guvernului să modifice Legea taximetriei, astfel întât şoferii care efectuează transport de persoane contra cost, dar fără autorizaţie să poată fi sancţionaţi în mod real. Legea permite Poliţiei Rutiere să amendeze un şofer partener doar dacă desfăşoară această activitate în mod repetat, o sintagmă destul de neclară, spun transportatorii COTAR./ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie