Un top al încrederii în personalităţile politice, realizat de compania de cercetare INSCOP, arată că preşedintele Klaus Iohannis este pe primul loc, urmat de Gabriela Firea şi Victor Ponta. Cu toate acestea, din datele barometrului, rezultă un grad mare de neîncredere în actorii politici actuali.
Reporter: Mihaela Dumitrescu: Încrederea în preşedintele Klaus Iohannis se situează la un nivel de 39,5% şi înregistrează o creştere de aproape 5% comparativ cu noiembrie 2018. Pe locul al doilea se situează Gabriela Firea cu 23,9%, în scădere, urmată de Victor Ponta cu 23,7%, în creştere. Clasamentul este completat, în ordine, de: Dacian Cioloş, Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Liviu Dragnea, Dan Barna. Analiştii INSCOP arată că cele mai importante creşteri ale nivelului încrederii comparativ cu finalul anului trecut le-au înregistrat preşedintele Klaus Iohannis, liderul USR, Dan Barna, şi liderul Pro România, Victor Ponta. De remarcat, însă, faptul că cei chestionaţi în legătură cu gradul de încredere în actorii politici actuali îşi manifestă mai degrabă neîncrederea în aceştia. Astfel, cu procente variind între circa 50% în cazul şefului statului şi ajungând la mai mult de 80% pentru premier şi alţi politicieni, respondenţii îşi plasează gradul de încredere în zona de puţină şi foarte puţină încredere.
Realizator: Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie, la comanda Fundaţiei ‘Konrad Adenauer’. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie)