Plenul Parlamentului începe discutarea pe articole a proiectului de buget

Plenul Parlamentului începe astăzi discutarea pe articole a proiectului de buget, după ce, ieri, au fost finalizate dezbaterile generale. Votul final asupra documentului este programat mâine. Alina Stănuţă a urmărit şedinţa de plen şi are mai multe informaţii.
Reporter: Proiectul de buget pentru 2019 este configurat pe o creştere economică de 5,5% şi un ritm mediu anual de 5,2% pentru următorii doi ani, iar perspectiva privind creşterea economică a României nu reprezintă o simplă declaraţie politică, ci este validată de Comisia Europeană – spunea, în plenul Parlamentului, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. El mai menţiona că bugetul anului 2019 contribuie la creşterea veniturilor şi bunăstării populaţiei, în timp ce sănătatea, educaţia sau investiţiile sunt domeniile care vor beneficia de creşteri importante.
Eugen Teodorovici: Salariul mediu net va fi de 3.085 de lei, cu peste 50% mai mare faţă de anul 2016. Începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Începând cu aceeaşi dată, 1 septembrie 2019, indemnizaţia socială pentru pensionari garantată se majorează cu 10%. Au fost majorate alocările pentru investiţii cu 15,5 miliarde de lei faţă de anul 2018. Educaţia reprezintă un domeniu prioritar.
Reporter: În schimb, opoziţia a criticat proiectul de buget. Reprezentanţii PNL, PMP şi ai USR au arătat că prognozele pe care se bazează documentul sunt nerealiste în privina creşterii economice, a deficitului şi a inflaţiei.
Deputatul PNL Raluca Turcan: Este un buget al celor certaţi cu Codul Penal şi mai binevoitori cu infractorii decât cu românii cinstiţi. Acest buget Dragnea şi Vâlcov este cârpit, lăudat, contrazis şi amendat exact în stil de interlopi politici. Este bugetul „vitamina D” în loc să fie un buget care să primească un tratament pentru bolile cronice instaurate de guvernarea PSD.
Reporter: De la ALDE, deputatul Varujan Vosganian a susţinut proiectul de buget şi a apreciat că există o viziune unitară pentru dezvoltarea Moldovei, care include realizarea mai multor drumuri expres şi a autostrăzii A8.
Varujan Vosganian: În acest proiect de buget se vorbeşte, în sfârşit, despre o cale ferată rapidă care să lege Giurgiu – Bucureşti, prin Paşcani, de Iaşi şi Suceava. Se oferă o viziune în legătură cu reţeaua de drumuri. E vorba de tronsonul de la Iaşi la Târgu Mureş, care intră pe sistemul de parteneriat public privat, şi tronsonul de la Târgu Neamţ la Târgu Mureş, unde se reactualizează studiul de fezabilitate. De la Târgu Mureş către frontiera de vest, o bună parte din autostradă va fi finalizată în cei doi ani care urmează.
Reporter: În timpul dezbaterilor din Parlament, reprezentantul UDMR, senatorul Cseke Attila, a criticat faptul că documentul a fost prezentat târziu în Parlament, dar a spus că este un proiect optimist care depinde exclusiv de folosirea eficientă a banilor alocaţi./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 februarie