Conferinţa de securitate de la München

La München începe astăzi ediţia din acest an a Conferinţei de Securitate, la care participă zeci de preşedinţi, premieri şi miniştri din întreaga lume, alături de sute de experţi în politici de securitate.

Reporter: Vlad Drăghicescu – Ediţia de anul acesta a Conferinţei de Securitate de al München este cea mai importantă şi mai mare din istoria reuniunii – a afirmat directorul evenimentului Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în Statele Unite, făcând trimitere atât la numărul participanţilor, cât şi la problemele globale care vor face obiectul consultărilor de la Hotelul Bayerischer Hof. Subliniind că dialogul internaţional este cel puţin la fel de important în prezent cum a fost în timpul războiului rece, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că va reitera la München importanţa cooperării la nivel global.

Angel Merkel: Există o serie de subiecte importante. Pentru mine, esenţială este întrebarea cum dorim să colaborăm. În discuţie se află multilateralismul, respectiv convingerea că împreună avem mai mult de câştigat. Mă voi implica la conferinţa de securitate de la München pentru menţinerea şi extinderea structurilor multilaterale.

Reporter: Doamna Merkel nu va beneficia însă de sprijinul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care şi-a anulat prezenţa în Bavaria, invocând priorităţi de politică internă, în contextul în care apariţia tandemului Merkel-Macron urma să fie punctul culminant al reuniunii şi un mesaj de unitate franco-germană în faţa protecţionismului american marca Donald Trump./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 februarie