Proiect transfrontalier româno-ungar – Tradiții sănătoase – Știință pentru generațiile viitoare

Lansarea proiectului transfrontalier RO-HU: Tradiții sănătoase – Știință pentru  generațiile viitoare, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit joi, 14 februarie 2019, conferința care a marcat deschiderea proiectului Healthy Traditions – Science for Next Generation (eMS ROHU 285), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul este implementat de Asociația „Iris Research” din Arad, în calitate de beneficiar și de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), în calitate de parteneri. În mod specific, proiectul presupune identificarea a 15 localități din județele Arad și Timiș, respectiv din regiunea Bekes (Ungaria), care vor fi observate și studiate din perspectiva tradițiilor lor, mizându-se pe identificarea unor elemente comune.

Alături de reprezentanții celor trei instituții partenere în proiect, la eveniment au participat Victor Alexeev, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. La eveniment au participat printre alții, Otilia Hedesan, prorectorul UVT, Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB, Claudia Toma, președinte Iris Research, Delia Kovacs, redactor-șef al publicației Cronica, Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timișoara, s.a. În cuvântul său, Victor Alexeev a arătat că „acest proiect este nemijlocit legat de tradițiile noastre. El ar merita să se deschidă și către celelalte comunități istorice. În aceste comunități, în multe cazuri,  tradiția este adesea mai bine păstrată decât în interiorul țării”. La rândul său, Florin Vasiloni a subliniat că este foarte important ca pe lângă obiectivele de infrastructură să se construiască punți între oameni. Cunoașterea tradițiilor locale poate avea un efect benefic pentru construirea unui viitor mai bun.

La finalul conferinței, invitații au avut ocazia să viziteze expoziția fotografică Am chipuit, am pingălit, am snimuit, realizată de masteranzii Universității de Vest din Timișoara, la finalul cercetărilor derulate la comunități românești din Ungaria, Bucovina și Transcarpatia, între anii 2006- 2008, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Reprezentanții celor trei instituții partenere au principat activități ale proiectului, dintre care amintim implicarea unui grup de 45 de voluntari care vor derula cercetări de teren în regiunea transfrontalieră România-Ungaria (Timiș și Arad), respectiv în cadrul comunității românești din Ungaria (Bekes) în vederea studiului acelorași tradiții și al evoluției lor pe trei generații; organizarea unei conferințe științifice de etno-farmacie la Arad, și a două ateliere tematice și educaționale: Să gătim împreună cu înaintașii (la Jula), Să povestim împreună cu înaintașii (la Timișoara). La finalul activității de identificare în teren și prelucrare a acestor date, echipa de proiect va realiza câteva produse: un volum sintetic referitor la practicile gastronomice din zona studiată, inclusiv exemple, un calendar al manifestărilor tradiționale din regiune, dedicat comunităților locale și un volum cuprinzând texte cu o abordare științifică, abordând metodele de lucru utilizate.

În aceeași zi, în marja participării la evenimentul relatat, consulul general Florin Vasiloni a avut o întrevedere cu Călin Dobra, președintele consiliului Județean Timiș. Consulatul General al Romnaiei va organizaa, în parteneriat cu CJ Timiș, o manifestare cultural-științifică, pentru a marca Ziua Europei, în cadrul comunității istorice Românești la Gyula, în cursul lunii mai a acestui an.

RADOR – 15 februarie