Standard & Poor’s a îmbunătăţit ratingul Ungariei

Depertamentul pentru rating global al grupului internaţional de servicii financiare Standard & Poor’s (S&P Global Ratings) a anunţat sâmbătă că a îmbunătăţit cu o treaptă ratingul datoriilor suverane în devize şi forinţi, pe termen scurt şi mediu, ale Ungariei, de la BBB minus/A-3 la BBB/A-2. Perspectiva menţinerii noului rating este stabilă. În urma acestei decizii, din cele trei mari agenţii de rating din lume, în momentul actual S&P acordă cel mai mare rating datoriilor suverane ale Ungariei. Ratingul Moody’s Investors Service referitor la Ungaria este de Baa3, iar cel al Fitch Ratings, BBB minus.

Totodată, perspectiva ratingului Ungariei acordat de Fitcht Ratinggs este pozitivă, această companie de servicii financiare urmând să reevalueze vinerea viitoare ratingul Ungariei prind datoriile suverane. La rândul său, în prognoza sa dată publicităţii vineri cu privire la situaţia din această regiune a Europei, Grupul Morgan Stanley a prognozat că şi Fitch va îmbunătăţi ratingul Ungariei. Potrivit S&P Global Ratings, creşterea ratingului datoriilor suverane ale Ungariei reflectă perspectiva de creştere a economiei ţării, susţinută de gradul ridicat de economisire şi creşterea veniturilor reale din sectorul privat.

Un criteriu important în adoptarea acestei decizii a fost şi creşterea capacităţii de exportort a industriei auto şi a serviciilor. Poziţia economiei Ungariei în ceea ce priveşte capacitatea de plată este solidă, datoria externă netă fiind anul trecut de sub 10%, după ce în 2010 această datorie a fost de 55%, se mai arată în analiza S&PGlobal Ratings. Potrivit Standard&Poor’s, băncile din Ungaria au un grad de capitalizare bun, iar activitatea lor înregistrează profit./ademeny/ilapadat

MTI – 16 februarie