2019. február 18

Ma van a Romániai Községek Egyesületének Közgyűlése

Az eseményre több száz polgármestert várnak a fővárosba. A rendezvény megnyitóján felszólal Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony is. A tanácskozás a „Román vidék, európai vidék” címmel zajlik ezekben az órákban. A városgazdák ugyanakkor szeretnék megvitatni a helyi költségvetéssel, a pályázatokkal és azok finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket is. A napirenden szerepel továbbá a polgármesterek és a különböző minisztériumok képviselőinek a találkozója is, amelyeken megvitatják a helyi közigazgatással kapcsolatos sajátos problémákat.

A Romániai Községek Egyesületét 1997-ben hozták létre azzal a céllal, hogy szorosabb együttműködés alakulhasson ki az állam és a vidéki települések között. Ez a szervezet azon négy reprezentatív egyesület egyike, amelyik a romániai helyhatóságokat országos szinten képviseli. (Radio România Actualităţi)

Sorsoltak a januári nyugtalottón

Ennek eredményeként azok között, akik január 19-én 289 lej értékben árucikkeket vagy szolgáltatásokat vásároltak a különböző kereskedelmi egységekben és erről pénzügyi bizonylatot (nyugtát) tudnak bemutatni, részesülnek az egy millió lej értékű nyereményalapból. A nyertesek az elkövetkező 30 napon igazolhatják a vásárlásaikat. Összesen legfeljebb 100 nyereményt osztanak ki. Amennyiben több mint 100 nyertes jelentkezik, akkor ezek között újabb sorsolást tartanak. (Rador Hírügynökség)

Valentin Lazea szerint a 2018/114-es számú sürgősségi kormányrendeletben szabályozott törzsbetétekre kivetett adó csökkentheti a romániai bankok jövedelmezőségét

A Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdása szerint amennyiben a bankok az európai átlagnál kevesebb nyereséget könyvelnek el, akkor nem zárható ki az sem, hogy egyes bankok visszavonulnak a hazai piacról. Annak kapcsán, hogy a jogszabály megalkotóinak szándéka a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamatának (ROBOR) csökkentése vagy újraértelmezése lenne Lazea azt mondta, hogy véleménye szerint ez nem fogja meggátolni a bankokat abban, hogy különböző eljárások révén megőrizzék az új adó bevezetése révén amúgy csökkenő nyereségességüket. A BNR vezető közgazdásza az „Opinii BNR.ro” nevű internetes felületen fejtette ki véleményét, amelyben egyebek mellett megállapítja: azoknak, akik a bankok védelmezőjének szerepében tetszelegnek el kellene dönteniük, hogy mi a jobb Romániának: egy erős, jövedelmező, beruházási tőkeinfúzióra képes bankrendszer, vagy egy gyenge, kiszolgáltatott, a fogyasztást igen, de nem az ország fejlődését támogatni képes bankrendszer? (Radio România Actualităţi)

Egy román hadihajó NATO parancsnokság alá állt

A „Lt. Lupu Dinescu” nevű aknamentesítő hajó tegnap, február 17-én futott ki a konstancai katonai kikötőből, azért, hogy csatlakozzon a NATO Aknamentesítő egységéhez (Standing NATO Maritime Counter Measures Group – SNMCMG-2), amelyik a Fekete Tengeren hajt végre szakfeladatokat a NATO keleti szárnyának védelme érdekében. A csoportban a román hajó mellett bolgár, német, spanyol és török hadihajók vannak jelen a gyakorlatokon.

A román hadihajó feladata a NATO tavalyi brüsszeli csúcsértekezletén elfogadott feladatok végrehajtása. Ennek értelmében „ A Szövetség a körkörös biztonság elvének jegyében teljesíti mindhárom alapvető stratégiai feladatát: kollektív védelem, válsághelyzet kezelése, biztonság együttműködés révén”.

A SNMCMG-2-ben három hétig lesz jelen a román hadihajó. Ez idő alatt kerül sor a kétoldalú román-bolgár „Poseidon 19” erlnevezésű hadgyakorlatra is, amelynek keretében a román és bolgár katonák partra szállnak Várnában és Konstancán is.

A „Lt. Lupu Dinescu” aknamentesítő hajó parancsnoka Ionuţ Diaconu, legénysége pedig 78 fő.

Székely Ervin, Rador