Dirijorul CRISTIAN MANDEAL și tânărul violoncelist ȘTEFAN CAZACU, pe scena Sălii Radio

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

Programul extrem de atractiv al serii de la Sala Radio reunește 4 mari compozitori: Schubert – Uvertura italiană, Ceaikovski – Aria lui Lensky din opera Evgheni Oneghin (într-o inedită adaptare pentru violoncel şi  orchestră) și Nocturnă pentru violoncel şi orchestră semnată tot de marele compozitor rus; Dvořak – Rondo pentru violoncel şi orchestră în sol minor și Brahms – Simfonia nr. 1.

 CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la “Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

               Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Născut în anul 1994, ŞTEFAN CAZACU şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român : Răzvan Suma. Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile la Universitatea de Muzică din Viena.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii I obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, ca Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti) ș.a.

A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinau, Orchestra Simfonică din Valencia, Orchestra Simfonică din Alicante ș.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără, pe lângă Cristian Mandeal și Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.