Sute de primari din toată ţara participă la sesiunea Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România

Sute de primari din toată ţara participă la Bucureşti la sesiunea Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, în cadrul căreia discută despre probleme legate de bugetele locale, proiecte şi surse de finanţare. Astăzi, primarilor li s-au adresat mai mulţi membri ai Guvernului, responsabili cu educaţia, sănătatea sau absorbţia fondurilor europene. A participat şi premierul Viorica Dăncilă. Trasmite reporterul nostru Cătălin Radu.
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă a precizat, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, că până în 2020 se va reduce decalajul dintre mediul urban şi mediu rural cu cel puţin 15 procente. A luat cuvântul în faţa aleşilor locali şi ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a spus că şcolile din satele noastre de astăzi diferă enorm faţă de cele care erau acum 20 de ani, dar mai sunt probleme.
Ecaterina Andronescu: În România mai avem 1460 de şcoli care au grupurile sanitare în curte. Anul acesta putem să închidem acest proiect, pentru că în bugetul Ministerului Educaţiei sunt 65 de milioane de lei care vor veni spre dumneavoastră pentru rezolvarea acestei probleme. Avem o sumă importantă să acordăm rechizite gratuite tuturor copiilor din mediul rural.
Realizator: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit despre medicina de familie şi centrele de permanenţă, susţinând că există încă multe comune din ţară ai căror primari ar trebui să facă demersuri pentru înfiinţarea acestor centre. Vicepremeirul Graţiela Gavrilescu a cerut primarilor să se implice mai mult, mai ales în proiectele de apă, canal şi reciclare a deşeurilor. Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a subliniat că s-a reuşit într-un an şi jumătate să se recupere întârzierile în absorţia fondurilor europene, România situându-se astăzi la media europeană. Ministrul Rovana Plumb.
Rovana Plumb: În România, în momentul de faţă, au intrat 13 miliarde euro, opt miliarde euro fondurile europene structurale şi de investiţii şi cinci miliarde euro plăţile directe.
Reporter: Cea de-a 22-a sesiune a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România se încheie miercuri, 20 februarie./mnecula/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 februarie)