2019. február 20

Izrael bukaresti nagykövete a román közszolgálati rádió vendége volt
David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete szerdán a Román Rádiótársaság vendége volt, aki ez alkalommal elbeszélgetett  Georgică Severinnel, a rádió elnök-vezérigazgatójával. A nagykövet méltatta a román rádió nemzetközi szolgálata által héber nyelven sugárzott műsorakat, és az izraeli és a román közszolgálati rádiók együttműködését javasolta a kulturális csereprogramok terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)
Viorica Dăncilă megküldte újabb javaslatait az államfőnek a két miniszter kinevezésére
Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán megküldte újabb javaslatait Klaus Iohannis államfőnek a regionális fejlesztési és a szállitásügyi miniszterek kinevezésére. A két minisztérium élére a kormányfő Daniel Suciut, illetve Răzvan Cuc-ut javasolta. Mint Viorica Dăncilă elmondta, az újabb javaslatok előterjesztésének célja az volt, hogy véget vessenek a kormány munkáját ellehetetlenitő helyzetnek. A két minisztérium alárendeltségében a gazdaság szempontjából kúlcsfontosságú területek tartoznak, amelyeken több beruházási projektet kell gyakorlatba ültetni, de ehhez teljes feladatkörrel megbizott miniszterekre van szükség, fűzte hozzá Viorica Dăncilă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)
Egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be a PNL és az USR Tudorel Toader ellen
Szerdán egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be   Képviselőházban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelyben elmarasztalják Tudorel Toader tárcavezető munkáját és az igazságügyi törvények múdositását. Ioan Cupsa liberális képviselő az igazszágszolgáltatás gyenge finanszirozására panaszkodott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)
Megtartották az Álatalános Ügyek Tanácsának ülését
A Románia által elnökölt Általános Ügyek Tanácsának február 19-i ülésén elfogadták a szabad és korrekt európai parlamenti választások megszervezésére és lebonyolitására vonakozó dokumentumot, az úgynevezett következtetéseket. A döntés európai szinten sokatmondó politikai jelzés a választási kampány előtt. Az európai parlamenti választásokat az EU-tagállamaiban május 23-26. között tartják. Az Európai Unió Tanácsa román soros elnökségének egyik fontos célkitűzése a félretájékoztatás leküzdése. “Az EP-választások vonatkozásában még időben vagyunk a kedden elfogadott konklúziókkal”, vélekedett George Ciamba európai ügyekért felelős miniszter, aki hozzáfűzte: “Nagy figyelemt forditunk a félretájékoztatásra és a kiberbiztonságra”. A tegnapi ülés napirendjén szerepelt az EU többéves pénzügyi kerete is, valamint a Magyarország és Lengyelország ellen a jogállam megszegése miatt inditott eljárás jelenlegi szakaszának kiértékelése. A vita főleg politikai jellegű volt és nem történt semmilyen konkrét előre lépés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)
Románia részt vesz az ENSZ mali missziójában
Románia októberben részt vesz Mali Köztársaság helyzetének stabilizálását elősegitő ENSZ-küldetésben. A hét helikopterből és mintegy 120 katonából álló  misszió felszerelések és csapaszállitási műveletekben vesznek részt, és logisztikai támogatást nyújtanak. A román katonák mali küldetését a tavaly decemberben az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa jóváhagyta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)